Greenpeace Europa: marii poluatori folosesc hidrogenul drept scuză pentru a continua forarea

Vă întrebați de ce toate aceste companii poluante de petrol și gaze sunt atât de entuziasmate de hidrogen? Greenpeace Europa spune pe rețelele de socialiare că poluatorii vor să folosească hidrogenul ca scuză pentru a continua să foreze și să vândă gaze timp de decenii, un dezastru sigur pentru criza climatică.


Încă din luna martie, organizația pentru mediu avertiza că după luni întregi de lobby intens la Bruxelles, o serie de industrii -de la gaze la bioenergie, la aviație și energie nucleară- sunt pregătite să încaseze în conformitate cu proiectul așa-numitei taxonomii a Comisiei Europene. Regulamentul privind taxonomia investițiilor stabilește ceea ce UE consideră investiții durabile, eligibile pentru investiții de sute de miliarde în cadrul programelor de relansare și reziliență și a fondurilor europene.

Taxonomia UE ar fi trebuit să fie standardul de aur al investițiilor verzi, dar se pare că va deveni un exercițiu de spălare verde a poluatorilor.

Planul Comisiei include acum categorii complet noi de gaze fosile pentru încălzire urbană și cogenerare (energie termică și energie combinată) și a redus pragul pentru economiile de emisii la producția de hidrogen, cifrele corespunzând cerințelor făcute de industria gazelor la sfârșitul anului 2020.

Cerințele pentru practicile de gestionare a pădurilor „îmbunătățite” sau „suplimentare” care ar încuraja finanțarea pentru o silvicultură mai favorabilă climatului sau naturii au fost eliminate, lăsând aproape toate tipurile de recoltare a pădurilor eligibile pentru finanțare ecologică – în conformitate cu cerințele guvernelor nordice și ale industriilor acestora, subliniază Greenpeace.

Documentele obținute arată că Comisia Europeană renunță la orice pretenție de a promova Green Deal (Pactul Ecologic) european prin regulile sale de finanțare durabilă. În loc să se concentreze pe soluții dovedite, precum izolarea locuințelor și sursele regenerabile de energie, ar permite banilor contribuabililor și investitorilor să finanțeze industriile distructive, o redresare ecologică doar cu numele.

Ariadna Rodrigo, Purtător de cuvânt, Greenpeace

Comisia a creat o nouă categorie pentru așa-numitele activități „de tranziție”, care includ aviația, despre care Agenția Europeană de Mediu spune că este cel mai intens mod de transport care poluează cu dioxid de carbon! De asemenea, Comisia a lăsat ușa deschisă și energiei nucleare, care a fost respinsă de Grupul de experți tehnici al Comisiei anul trecut, deoarece nu respecta principiul UE Nu faceți rău semnificativ.

Odată publicate oficial în aprilie, guvernele europene și Parlamentul European vor avea la dispoziție două luni pentru a formula orice obiecții la regulile financiare finale privind clima. În caz contrar, textul va intra automat în vigoare, cu toate problemele semnalate de către ecologiști mai sus.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.