Riscuri crescute pentru sănătatea și siguranța lucrătorilor prin reducerea numărului inspectorilor de muncă și a inspecțiilor (STUDIU)

O nouă cercetare a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC)  arătă că în ultimul deceniu numărul inspecțiilor pentru siguranța locurilor de muncă a scăzut cu aproximativ 20% la nivel european, de la 2,2 milioane de controale anual, la doar 1,7 milioane, acest lucru crescând riscurile pentru sănătatea și siguranța lucrătorilor. În România procentul atinge cifra de 37%.


Studiul publicat de către reprezentanții organizației europene relevă că inspecțiile la locul de muncă au început să fie din ce în ce mai rare, inclusiv în țări precum Germania sau Franța. Cu toate acestea, tendința nu este identică în toate țările europene, pentru că sunt și state precum Austria, Slovacia sau Cehia care și-au păstrat sau chiar mărit în această perioadă capacitatea de control în zona relațiilor de muncă.

Reducerea este însă drastică în unele țări, printre care și România, unde numărul inspecțiilor a scăzut cu peste o treime adică 37%! Diminuarea acestora la locul de muncă a coincis în general și cu reducerea numărului inspectorilor de muncă, țara noastră fiind și la acest capitol printre primele, cu cea mai mare reducere numerică de personal, Inspecția Muncii pierzând în ultimii 10 ani aproape jumătate din inspectorii de muncă (de la 1948 inspectori de muncă în anul 2010, la 1079 în 2019).

Analiza făcută de ETUC referitoare la scăderea inspecțiilor la locul de muncă este publicată cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății și Securității în Muncă. În cadrul acestei zile, sindicatele îi comemorează pe cei care au murit la locul de muncă în decursul ultimului an și atrag atenția asupra faptului că sănătatea și securitatea la locul de muncă reprezintă un drept fundamental al lucrătorilor.

Fiecare lucrător are dreptul la condiții de muncă care îi respectă sănătatea, siguranța și demnitatea.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 31

Legislația UE, prin Directiva-cadru privind securitatea și sănătatea în muncă, 1989 prevede că angajatorii sunt responsabili pentru riscuri evidente, cum ar fi expunerea la substanțe periculoase, ridicarea de greutăți sau mișcări repetitive, precum și alte riscuri mai puțin recunoscute, cum ar fi stresul profesional sau hărțuirea. Mai exact, legile în vigoare:

  • obligă angajatorii să ofere locuri de muncă sănătoase și sigure,
  • solicită ca toți lucrătorii să fie protejați de legislația în materie de sănătate și siguranță, și
  • asigură lucrătorilor dreptul la informare și consultare cu privire la sănătate și siguranță și la desemnarea reprezentanților pentru sănătate și securitate în muncă.

În contextul pandemiei de COVID-19, mai mult de 1 milion dintre victimele coronavirusului în Europa au contractat boala la locul de muncă, iar mai mult de 100.000 de oameni încă mor anual din cauza cancerului provocat de condițiile de muncă la care sunt supuși! De asemenea, numărul de accidente fatale la locul de muncă a fost în continuă creștere în ultimii ani.

La nivelul anului 2018 (cele mai recente date ale Eurostat) România înregistra 4,33 accidente fatale la 100.000 de angajați, situându-ne pe primul loc în Europa (media UE fiind 1,77 / 100.000 de persoane angajate).

Reducerea numărului de inspecții la locul de muncă a lăsat întreprinderile mai puțin pregătite în fața crizei provocate de pandemia de coronavirus, consideră specialiștii din domeniu. Grupurile cele mai vulnerabile au fost femeile, persoanele tinere și migranții. De asemenea, numărul mai mic de inspectori face mai dificilă întoarcere la muncă într-un mediu sigur.

CNS Cartel ALFA cere, alături de sindicatele europene, recunoașterea COVID-19 ca boală ocupațională, pentru a putea pune în aplicare măsuri de siguranță mai puternice și mai stricte. Această recunoaștere ar permite mai multă protecție și mai multe resurse disponibile pentru inspectorii la locul de muncă, consideră reprezentanții sindicatelor.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.