Acțiune creativă anti-poluare la final: Guvernul a primit plicuri cu „plămâni” încărcați de particule toxice

Manifestarea creativă a platformei de petiții s-a desfășurat ieri în capitala României. După aproape o lună de expunere în București, în spațiu deschis, „plămânii Declic” s-au umplu de mostre ale poluării aerului. Aceștia au fost trimişi prin poştă către Guvern, într-o campanie prin care se cere modernizarea rețelei de monitorizare a calității aerului.


Plămânii montaţi în faţa Guvernului de Comunitatea Declic s-au încărcat de particule toxice în mai puţin de o lună de la instalarea lor în București. Acţiunea a avut loc în cadrul campaniei „Aer pentru viaţă!„, în care 22.600 de membri Declic solicită Ministerului Mediului modernizarea reţelei de monitorizare a calităţii aerului şi transmiterea datelor în timp real către Agenţia Europeană de Mediu.

Membrii Declic participanţi la acţiune au purtat veste cu plămâni negri, pentru că, deşi nu se văd, plămânii noştri sunt afectaţi de aerul toxic. De asemenea, ei au avut pe feţe măşti de gaz, de război, ca să se protejeze de aerul poluat. Organizatorii acțiunii au tăiat bucăţi din plămânii artificiali plini de microparticule poluante, le-au pus în plic şi le-au trimis prin poştă reprezentanților Executivului României.

Premierul Cîțu, ministrului Mediului precum şi ministrului Sănătăţii au primit fiecare un plic cu aerul poluat din capitala României.

Deşi au fost invitaţi la eveniment, niciunul dintre cei 3 membri ai Executivului menţionaţi nu a dat curs invitaţiei. Prin urmare, plămânii încărcaţi cu aerul poluat, din cauza lipsei de acţiune a politicienilor, vor ajunge la ei prin poştă. pentru a vedea că poluarea din Bucureşti este reală şi ne afectează pe toţi, informează reprezentanții Declic.

Din păcate, experimentul nostru a funcţionat: plămânii cu filtre HEPA s-au înnegrit, aşa cum se întâmplă şi cu plămânii noştri. Într-o perioadă în care autorităţile de mediu s-au lăudat că aerul nu este poluat în Capitală, plămânii instalaţi de noi în Piaţa Victoriei s-au umplut de particule toxice. Aşa arată şi plămânii locuitorilor din marile oraşe, care inhalează zilnic aer nociv, care îi poate ucide.

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

În cele 30 de zile de monitorizare a calităţii aerului din Piaţa Victoriei, doar timp de câteva ore, în unele zile, calitatea aerului a fost în limitele acceptate, sub 50. În rest, senzorul Declic a înregistrat valori chiar de 3 ori peste limitele admise. Instalaţia cu plămâni care respiră urmează să fie montată şi în alte oraşe poluate din România, pe lista anunțată de către Declic fiind Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Ploieşti.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.