Numai 48% dintre adolescenții din România știu să cerceteze veridicitatea informațiilor găsite online

O consultare națională privind informarea online și fake news a organizației Salvați Copiii a relevat că numai 48% dintre copiii și tinerii între 12 și 19 ani au ştiut să recunoască o ştire falsă pe parcursul ultimului an pandemic. Îngrijorător este și faptul că 22% dintre aceștia consideră că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false!


Mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii, site-urile de ştiri, reţele de socializare, blogurile şi vlogurile de pe Youtube sau alte platforme reprezentând resursele pe care copiii şi tinerii le folosesc pentru a căuta informaţii. Organizația Salvați Copiii a prezentat rezultatele unei consultări pe segmentul de vârstă 12 – 19 ani privind fake news prezentând următoarele rezultate:

  • 48% dintre adolescenți au ştiut să recunoască o ştire falsă;
  • 49% afirmă faptul că verifică veridicitatea informaţiilor găsite online doar din când în când, rar sau niciodată;
  • 11% dintre copii declară că se informează din surse oficiale;
  • 17% dintre ei validează valoarea de adevăr a unor informaţii prin consultarea persoanelor apropiate.

Pentru a contribui la o informare corectă şi pentru ca elevii să înveţe despre fenomenul ştirilor false, concomitent cu dezvoltarea abilităţilor de a căuta şi filtra corect informaţia, Salvaţi Copiii a demarat o serie de acţiuni menite să sprijine cadrele didactice şi elevii din învăţământul preuniversitar din România. Aceștia au fost invitați să se alăture iniţiativei educaţionale „Gândirea critică în era digitală. Stop ştirilor false!„, lansată în cadrul programului european Ora de Net (Safer Internet).

Cadrelor didactice le sunt puse la dispoziție un pachet de resurse care conţine un material video ce abordează acest subiect, precum şi ghiduri de lucru adresate şi părinţilor. Pornind de la resursele dezvoltate, cadrele didactice au fost invitate să organizeze o serie de activităţi în cadrul orelor de curs, prin care elevii să devină conştienţi de fenomenul ştirilor false şi să înveţe să îl identifice corect.

Având în vedere creşterea gradului de utilizare a reţelelor sociale şi a internetului de către copii, dar şi de către părinţi în perioada actuală, proliferarea ştirilor false şi efectele nocive ale acestui fenomen – precum dezinformarea sau nerespectarea regulilor – necesită o atenţie deosebită atât din partea şcolii, cât şi a celor care au în permanenţă ca obiectiv protecţia copiilor.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Organizaţia Salvaţi Copiii

Cu ajutorul internetului, copiii şi adolescenţii pot accesa aproape orice informaţie. Ştirile senzaţionaliste, cu detalii vagi sau cu structură incongruentă, pot să impacteze negativ percepţia pe care copilul o are despre sine, persoanele din jurul lui şi lume. Capacitatea de a analiza şi a distinge conţinutul fals nu influenţează doar deciziile pe care le iau copiii acum, dar şi deciziile pe care le va lua adultul de mâine.

Invadaţi de informaţii, având percepţii distorsionate, calitatea procesului decizional este profund afectată, iar efectele nu sunt in avantajul copiilor. Printre consecințele negative ale fenomenelor identificate se numără sănătatea emoţională a celor mici.

În decurs de două luni 3.800 de copii, părinţi şi profesori, s-au implicat în activităţile propuse de organizație. La finalul activităţilor educaţionale, elevilor le-a fost lansată invitaţia de a participa la o competiţie naţională (în 2020), de materiale video originale, create de ei pe tema ştirilor false şi a gândirii critice.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii. Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator Naţional.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.