Expoziție stradală în Zalău despre Răscoala țărănească de la 1907

O nouă expoziție, din cadrul programului „Muzeul în stradă” are loc la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Organizată pe gardul secției de Istorie „Vasile Lucăcel”, aceasta va prezenta celor interesați evenimentele de la 1907 și represiunea Statului care a rezultat în multe victime printre țărani.


Expoziția pornește de la albumul 1907 realizat în 1957 de graficianul Aurel Jiquidi (1896-1962) și prefațat de scriitorul Tudor Arghezi, care cuprinde 22 de desene în cărbune prin care este narată vizual marea răscoală țărănească de la 1907 și reprimarea ei violentă de către autoritățile vremii. Cele 22 de desene sunt însoțite de o selecție de fragmente din articole publicate la cald, în februarie și martie 1907, de către ziarele Dimineața și Universul, puse la dispoziție de istoricul Mihai Burcea, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și de o foarte scurtă istorie a evenimentului redactată de Irina Marin, profesoară la Universitatea din Utrecht, Olanda, autoarea cărții „Peasant Violence and Antisemitism in Early Twentieth-Century Eastern Europe” (Palgrave Macmillan, 2018).

Prin această expoziție ne propunem deopotrivă o revizitare a unui eveniment istoric lăsat în uitare în ultimele decenii, cât și explorarea unei dimensiuni esențiale pentru înțelegerea lumii țărănești trecute și prezente: relația cu pământul și cu cei care trăiesc, direct sau indirect, din roadele acestuia. Nu în ultimul rând, expoziția propune și o incursiune în lumea țărănească a începutului de secol XX, dincolo de imaginile idilice care, cu puternice tușe propagandistice, au în centru un țăran „autentic”, cuminte și ascultător, în ipostaza sa de talpă a țării.

Expoziția noastră se concentrează asupra țăranului în ipostaza de răsculat, a cărui răbufnire violentă generată de o nedreaptă distribuție a pământului și a obligațiilor fiscale împovărătoare este reprimată brutal de autorități.

MJIA Zalău

Răscoala țărănească din 1907 a început în luna februarie 1907, în Flămânzi, județul Botoșani și s-a răspândit în curând în toată țara. Reprimarea protestelor țăranilor a fost făcută cu violență, armata trimisă de guvern rănind și ucigând mulți oameni. Potrivit istoricilor Dinu C. Giurescu și Constantin C. Giurescu, cauzele nemulțumirii țăranilor se regăsesc în anii în care recoltele au fost îmbelșugate (1902-1905), când moșierii au crescut arenzile foarte mult, o dată cu ele crescând și exploatarea țăranilor.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.