Agenția Europeană a Medicamentului găsește o posibilă legătură a vaccinului AstraZeneca cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge. Raportul risc-beneficii rămâne pozitiv în favoarea vaccinului

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) confirmă că au apărut cazuri neobișnuite de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute la persoanele care au primit Vaxzevria (vaccinul cunoscut sub numele companiei care îl produce, AstraZeneca). Pentru a ajunge la concluzia sa, comitetul a luat în considerare toate dovezile disponibile în prezent, inclusiv sfaturile unui grup de experți ad hoc. Au fost analizate în acest sens cazurile primite prin baza de date europeană a recațiilor adverse, din totalul celor 25 milioane de persoane vaccinate cu acest vaccin în spațiul european.


Șansa ca acest lucru să apară este foarte scăzut, spun experții Agenției Europene a Medicamentului, însă cetățenii ar ar trebui să fie în continuare conștiente de efectul secundar care ar putea apărea, astfel încât să poată primi un tratament medical prompt care să-i ajute la recuperare și pentru a evita complicațiile.

EMA reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Trebuie să solicitați imediat asistență medicală urgentă dacă aveți oricare dintre următoarele simptome în săptămânile de după injecție:

  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept
  • umflarea picioarelor
  • dureri abdominale persistente (burta)
  • simptome neurologice, cum ar fi dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
  • mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării.

Coronavirusul este asociat cu un risc de spitalizare și deces. EMA subliniază în continuare că din această combinație raportată de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.