Întâlnire de nivel înalt UE-Libia, speranță pentru depășirea conflictului intern

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut o întâlnire cu noul guvern al Libiei, duminică la Tripoli, cu scopul de a oferi sprijin țării mediteraneene în eforturile sale de pune capăt unui deceniu de haos în urma răsturnării regimului Gaddafi în 2011.


Reprezentantul Uniunii Europene a călătorit în Libia cu un mesaj de sprijin pentru premierul interimar Abdul Hamid Dbeibah, care a fost selectat într-un proces susținut de ONU, pentru a conduce guvernul de uniune națională până la alegerile din 24 decembrie. Charles Michel s-a întâlnit și cu președintele Consiliului Prezidențial Libian, Mohamed Al-Menfi.

UE a fost angajată să sprijine activ reconcilierea națională din Libia si a oferit asistență într-o gamă largă de domenii, în special guvernanță economică și furnizarea de servicii, iar acum, prin COVAX, din care UE este principalul contribuitor, 57.000 de doze de vaccinuri sunt programate să ajungă în scurt timp în țara din Africa de Nord.

Charles Michel: luptătorii și trupele străine să părăsească Libia

Ați creat o oportunitate de a vă reconstrui țara. Dar există o condiție prealabilă: toți luptătorii și trupele străine trebuie să părăsească țara”, a declarat Michel. Președintele Consiliului European a specificat că punerea în aplicare a Acordului de încetare a focului și respectarea embargoului ONU asupra armelor vor fi cruciale în procesul de reconstruire a țării.

Statul bogat în petrol a fost sfâșiat de conflicte de la răsturnarea și uciderea lui Muammar Al-Gaddafi în urmă cu un deceniu. În prezent, conform ONU, aproximativ 20.000 de mercenari și luptători străini încă se luptă pentru control în Libia. Formarea unui guvern de uniune națională speră să reunească forțe rivale, în special cele două tabere principale din est și vest, fiecare sprijinită de alte țări, însă retragerea trupelor armate este necesară, fiind reiterată de Ministrul de externe Najla al-Mangoush după vizita președintelui Consiliului European.

Statele Membre UE deschid relații bilaterale cu Libia

Reprezentantul Uniunii Europene nu este primul oficial de nivel înalt care are o întâlnire cu reprezentanții noului guvern de unuiune națională. Luna trecută, miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Italiei au vizitat Tripoli într-o demonstrație de susținere a noului executiv.

Franța chiar și-a redeschis ambasada în martie, iar săptămâna viitoare se așteaptă ca premierul grec Kyriakos Mitsotakis să viziteze Tripoli pentru a redeschide ambasada țării sale, într-o vizită care coincide cu cea a premierului italian Mario Draghi. Michel a declarat că un ambasador al UE se va întoarce în capitala libiană în următoarele săptămâni.

Pregătiri de alegeri libere și tema migrației

În cadrul întâlnirii au fost încurajate toate instituțiile pentru a asigura pregătirile în timp util a alegerilordin 24 decembrie, UE arătându-și în acest sens sprijinul. „Redresare economică și guvernare, securitate și stabilizare bazate pe statul de drept, drepturile omului, egalitatea de gen și, bineînțeles, migrația: acestea sunt câteva dintre domeniile în care UE își poate aduce expertiza”, a subliniat Charles Michel.

Libia este o cale principală pentru oamenii care încearcă să ajungă în Europa prin Marea Mediterană. Însă țara este măcinată de abuzurile poliției și ale traficanților la adresa migranților și solicitanților de azil. UE a fost criticată în repetate rânduri de către organizațiile pentru drepturile omului, pentru înțelegerile cu poliția din Libia de a opri persoanele care doresc să ajungă pe țărmurile Italiei sau Greciei.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.