Șeful Guvernului anunță organizarea „revenirii la normalitate” începând cu 1 iunie

Prim-ministrul României a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea sa, ce va include toate ministerele şi poate vor fi invitate sindicate şi patronate. Scopul organismului ar fi acela să asigure de la 1 iunie „revenirea la normalitate a României.” Referitor la restricțiile de la sfârșit de săptămână, cu ora de închidere a magazinelor și localurilor, Florin Cîțu a declarat că lucrurile rămân aşa cum sunt, „pentru că dau rezultate”.


Comitetul interministerial ar reprezenta în opinia premierului PNL „primul jalon, primul pas, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”. Argumentul în favoarea unui astfel de organism este pregătirea din timp a așa-zisei redeschideri. „Aţi văzut că şi în weekend nu mai avem aglomerări nici pe pârtii, nici în cluburi, lucrurile se rezolvă atunci când programezi. Aveţi încredere că vom trece peste această perioadă”, a declarat Cîţu.

Trebuie precizat că restricțiile la care liberalul se referă fuseseră anunțate în urmă cu două săptămâni, pe 25 martie, într-o seară de joi, cu aplicabilitate imediată; până la urmă din cauza publicării în Monitorul Oficial decizia a intrat în vigoare pentru toată țara din duminica acelei săptămâni. Decizia de a NU închide magazinele în weekend fusesă la rândul ei reafirmată de același Florin Cîțu în 10 martie, declarând la acel moment că „România se descurcă foarte bine.

Vaccinarea populației, prioritatea principală

Șeful Guvernului a anunțat că în lunile aprilie şi mai aproximativ 8 milioane de doze de vaccin vor ajunge în România, lucru care s-ar traduce prin vaccinarea a cel puțin 5 milioane de persoane și cel cel mult 6,3 milioane de cetățeni până înaintea datei de 1 iunie. Cifra este importantă pentru autoritățile naționale pentru că „reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, că este important la sfârşitul lunii mai să vorbim de revenirea economiei.” Cîțu adaugă că acelaşi mesaj „îl transmite şi preşedintele Klaus Iohannis, îl transmit şi eu ca premier, îl transmite întregul Guvern: vaccinarea este singura soluţie.”

Comitetul interministerial ar urma să aducă prin discuțiile sectoriale avute în fiecare minister la un loc comun nevoile și soluţiile identificate pentru revenirea la o activitate normală. Reprezentantul PNL a menționat că este „de acord să discutăm cu toată lumea, să vedem cum mergem mai departe după 1 iunie, de aceea avem două luni de zile în care să ne pregătim. Sunt sigur că vom găsi soluţia pentru toţi operatorii economici din economie.”

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.