Clădire nouă pentru filiala din Aradul Nou a Bibliotecii Județene „A. D. Xenopol”?

În ședința Consiliului Local Municipal de la finele lunii martie urmează să se aprobe schimbarea destinației unei clădiri din cartierul Aradul Nou / Mureșel cu scopul de a fi transformată într-un sediu al Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”. Până în 2012, în imobilul vizat a funcționat o grădiniță.


În prezent imobilul are drept destinație unitate de învățământ preuniversitar de stat. Situat pe str. Câmpia Turzii nr. 43, destinația clădirii se va schimba pe perioadă nedeterminată, acest lucru fiind permis de Ordinul Ministerului Educației nr. 5.819/2016, care precizează, la articolul 5, situația actuală „când imobilul nu mai poate fi utilizat în procesul instructiv-educativ și poate fi alocat unor instituții publice pentru desfășurarea activităților specifice acestora.

În imobilul proprietate publică a Municipiului Arad, în suprafață de 1.440 mp, a funcționat Grădinița cu program normal nr. 25. Acest lucru s-a întâmplat până în anul 2012, când activitatea preșcolară a fost suspendată, iar grupa de copii și postul didactic au fost desființate conform Legii Educației Naționale. Decizia de schimbare a destinației are acordurile Consiliilor de Administrație ale unității de învățământ și ale Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Scopul preluării imobilului, puțin diferit în funcție de autorul cererii

Conform adresei nr. 15995/2021, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad a solicitat atribuirea acestui imobil care va fi „igienizat, reparat și întreținut” de instituție. În proiectul de hotărâre, Primăria Arad specifică scopul celor de la Bibliotecă ca fiind: „amenajarea în cartierul Aradul Nou a unei noi filiale pentru a deservi și zonele marginale ale Municipiului Arad.”

Însă în adresa fostului director, Doru Sinaci, actualmente subprefect, se menționează că actualul sediu al filialei din Aradul Nou al Bibliotecii funcționează „într-un imobil proprietate particulară aflată într-un stadiu avansat de degradare”, fiind astfel necesară „alocarea unui sediu”. În prezent în clădirea de pe Calea Timișorii nr. 58 există 27.000 de volume de cărți, pe artera principală din cartier, în proximitatea stadionului Motorul.

Foto: Alex Heinrich

Oricare ar fi destinația (relocarea sediului actual al filialei sau deschiderea unei noi filiale), „pentru a opri degradarea edificiului neutilizat în procesul instructiv-educativ, se impune schimbarea destinației imobilului și utilizarea acestuia de către instituții care desfășoară activități de utilitate publică”. Proiectul de hotărâre urmează să fie votat în 31 martie.

După acest pas va fi nevoie ca autoritățile administrației publice locale să solicite Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice emiterea avizului conform pentru schimbarea destinației, iar acesta din urmă să răspundă în sens pozitiv pentru ca Biblioteca să poată începe efectiv lucrările de reabilitare în acea locație.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.