Demersul pornit în 2016 de organizații pentru mediu confirmat de instanța supremă a UE în cazul a două substanțe chimice periculoase

Substanțele chimice toxice și dăunătoare pot prezenta riscuri semnificative pentru sănătatea publică și pentru mediu. Utilizarea substanțelor chimice trebuie să fie întotdeauna transparentă și responsabilă. Măsurile luate de organizațiile de mediu pentru a asigura o utilizare mai sigură a substanțelor chimice în întreaga UE au fost întărite de instanțele europene.


Substanțe chimice toxice utilizate în plasticul reciclat cum ar fi substanța toxică DEHP, au fost raportate ca având efecte asupra fertilității, dezvoltării copilului nenăscut și asupra vieții acvatice. Prezența sa în materiale reciclate precum balsamul pentru plastic poate expune lucrătorii, consumatorii și mediul în timpul ciclului de viață al produselor din PVC.

Comisia Europeană a autorizat utilizarea DEHP, dar ClientEarth, IPEN, ChemSec și EEB au considerat că aceasta este o decizie greșită, așa că a acționat în instanță executivul Uniunii Europene în 2017. În cele din urmă, Avocatul General al UE (Art.252, TFUE) – care este consilierul Curtea de Justiție a UE – și-a asumat punctul de vedere ridicat de organizațiile pentru mediu și a declarat că: Comisia Europeană ar trebui să revizuiască autorizația deoarece nu a luat în considerare în mod corespunzător riscurile asociate sănătății. În majoritatea cazurilor CJUE opinia Avocatului General este confirmată de judecători.

Substanțe periculoase în vopsele și evaluarea alternativelor mai sigure

Conform legislației UE, Comisia Europeană și statele membre pot autoriza utilizarea unui produs chimic dăunător atunci când nu există o alternativă mai sigură disponibilă și atunci când beneficiile societății depășesc riscul. Într-o hotărâre importantă, Curtea Europeană de Justiție a confirmat recent că executivul UE a permis ilegal vânzarea cromatului de plumb periculos în vopsele chiar și atunci când existau opțiuni mai sigure. Mai exact, Comisia săvârșise o eroare de drept în examinarea indisponibilității substanțelor alternative.

Expunerea la plumb poate afecta dezvoltarea creierului copiilor și dăunează sistemului nervos, în timp ce cromul poate provoca tumori pulmonare la oameni și animale. Hotărârea solicită o schimbare structurală a modului în care Agenția Europeană pentru Produse Chimice și Comisia Europeană evaluează dacă să permită utilizarea unor produse chimice deosebit de periculoase în produse și procese de fabricație în UE.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.