Topul celor mai înalți zgârie-nori din Europa

Având în vedere faptul că spațiul urban pentru dezvoltarea imobiliarelor devine tot mai des solicitat în locurile centrale scumpe din Europa, cea mai eficientă utilizare a spațiului este una de tip ascendent, multe proiecte de tip zgârie-nori fiind în curs de dezvoltare sau finalizate recent.

Moscova devine punctul popular pentru clădirile zgârie-nori, locul ocupat până în urmă cu câțiva ani de către Londra fiind ocupat acum de către orașe din Rusia. Mai jos regăsim un rezumat (și galerie foto) al celor mai înalte clădiri din Europa care au fost finalizate:

5) The Shard – Londra, Marea Britanie (309,6 metri)

Situat deasupra gării London Bridge, The Shard a fost deschis publicului în 2013 și are 72 de etaje locuibile. Clădirea are 44 de lifturi și a fost proiectată de italianul Renzo Piano, înlocuind blocul de birouri Southwark Towers din 1975. Costul contractului pentru proiect a venit la 435 milioane de lire sterline.

4) Mercury City Tower – Moscova, Rusia (338,8 metri)

În noiembrie 2012, Mercury City Tower a depășit înălțimea clădirii The Shard, și are 75 de etaje, cu încă cinci subterane. Este un amestec de spațiu rezidențial și comercial. O caracteristică remarcabilă a acestei clădiri este acoperirea sa în placaje de culoarea cuprului – o caracteristică de design din care reiese şi numele clădirii.

Rasen Construction a finalizat anul trecut clădirea, care se află în Centrul Internațional de Afaceri din Moscova, alături de Turnul Naberezhnaya. În curând va fi depășit de alte două turnuri din oraș, care sunt stabilite pentru finalizare.

3) OKO – Moscova, Rusia (354,1 metri)

OKO este un complex de două zgârie-nori aflate pe parcela 16 din Centrul Internațional de Afaceri din Moscova (MIBC) din Moscova, Rusia. Ocupând o suprafață totală de aproximativ 250.000 de metri pătrați (2.700.000 de metri pătrați), complexul cu utilizări mixte găzduiește apartamente, spații de birouri, un hotel de 5 stele și alte magazine.

Turnul Nord cu ale sale 49 de etaje, cunoscut și sub numele de OKO Office Tower sau 16a IBC Tower 2, are 245 m înălțime și a 11-a cea mai înaltă clădire din Rusia. Complexul are și o parcare mare, care se ridică la 12 etaje, cu o înălțime de 44 m.

2) Federation Tower – Moscova, Rusia (374 metri)

Acesta este un complex de două zgârie-nori construite pe lotul 13 al MIBC din Moscova, Rusia. Cele două zgârie-nori sunt numite Tower East sau Vostok (literalmente înseamnă „Est”) și Tower West sau Zapad (literalmente înseamnă „Vest”). Proiectul a fost conceput de inginerul germano-rus Sergei Tchoban și de profesorul și inginerul german Peter Schweger. Construc’ia la complex a început în 2005 și s-a finalizat în 2017, cu un cost total de 1,2 miliarde USD.

Vostok este utilizat pentru dezvoltarea mixtă, de înălțime, concepută pentru a găzdui birouri, zone de vânzare cu amănuntul, un hotel de cinci stele și apartamente de lux la finalizare.

1) Lakhta Center – Sankt-Petersburg, Rusia (462 metri)

Deoarece centrul istoric al Sankt-Petersburgului a fost un sit al Patrimoniului UNESCO din 1990, comitetul s-a opus construcției turnului de 400 de metri al Centrului Okhta, deoarece ar afecta peisajul urban al istoricului Sankt Petersburg. Intrarea principală a Centrului Lakhta este proiectată să fie un arc. Înălțimea arcului este de aproape 24m, în timp ce lungimea sa este de 98m.

În 2019, complexul de centre Lakhta a devenit lider în numărul de nominalizări la Premiul de Excelență și Habitat Urban. A fost finalist în cinci categorii: Cea mai bună clădire înaltă de 400 de metri și mai mult; Premiul pentru construcții; Premiu în domeniul ingineriei construcțiilor; premiu în domeniul ingineriei geotehnice; premiu pentru ingineria fațadelor.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.