Peste 400 de manifestări planificate în Italia pentru celebrarea lui Dante


Dacă anul trecut, celebrarea lui Dante a trebuit să fie oprită din cauza pandemiei și carantinei, în 2021 Italia s-a pregătit corespunzător -cu peste 400 de evenimente diferite- desfășurate în aproape toată țara, începând din martie și culminând cu trei concerte ale maestrului Riccardo Muti în septembrie.


Un moment special va avea loc pe 25 martie, când Italia marchează, ca în fiecare an, Ziua lui Dante, iar actorul Roberto Benigni, laureat cu Oscar, va susţine un recital de poezie. Desfăşurat la Roma, spectacolul susţinut de actorul în vârstă de 68 de ani va fi şi televizat.

Dante Alighieri (1265 – 1321) a fost un poet, scriitor și filosof italian. Comedia divină, numită inițial Comedìa (italiană modernă: Commedia) și botezată mai târziu Divina de Giovanni Boccaccio, este considerată pe scară largă cel mai important poem al Evului Mediu și cea mai grandioasă operă literară în limba italiană.


Lecturi, expoziţii, concerte şi simpozioane se află pe lista manifestărilor planificate pe întreaga durată a anului 2021 pentru celebrarea autorului faimoasei ”La Divina Comedia”

Dario Franceschini, ministrul Culturii

Dante este cunoscut pentru stabilirea utilizării limbii vernaculare în literatură într-un moment în care cea mai mare parte a poeziei era scrisă în limba latină, făcându-l accesibil doar cititorilor mult mai educați. De vulgari eloquentia (Despre elocvență în limba populară) a fost una dintre primele apărări științifice ale limbii vernaculare. Utilizarea dialectului toscan pentru lucrări precum Viața nouă (1295) și Comedia divină a ajutat la stabilirea limbii italiene standardizate moderne și a stabilit un precedent pe care l-ar urma scriitori italieni importanți de mai târziu, precum Petrarca și Boccaccio.

Dante a avut un rol esențial în stabilirea literaturii din Italia, iar descrierile sale despre Iad, Purgatoriu și Cer au oferit inspirație pentru volumul mai mare al artei occidentale. El este citat ca o influență asupra lui Geoffrey Chaucer, John Milton și Alfred Tennyson, printre mulți alții. În plus, i se atribuie prima utilizare a schemei de rime cu trei linii interconectate sau terza rima. El este descris ca „tatăl” limbii italiene și în Italia este adesea denumit il Sommo Poeta („Poetul Suprem”). Dante, Petrarca și Boccaccio sunt, de asemenea, numiți tre corone („trei coroane”) din literatura italiană.

A doua ediție a „Dantedì”, la 25 martie, într-un an care va fi plin în toată Italia și în străinătate cu Poetul Suprem, deoarece este al șaptelea centenar de la moartea sa. Această zi destinată să-și aducă aminte de el în fiecare an, în ziua în care se crede că începe călătoria în lumea interlopă, a fost cerută de Corriere della Sera și aprobată de minister cu sprijinul comunității de erudiți.

Prima ediție nu a avut noroc, a căzut la scurt timp după începerea carantinei. Și nici în acest an, vremurile nu par favorabile tot din cauza stării de urgenţă, însă viața culturală s-a răspândit într-un mod mai organizat pe internet și atunci evenimentele în cinstea poetului din 2021 vor fi cu adevărat impresionante.

Vor fi o sută de inițiative aprobate de Comitetul Național pentru Sărbători și alte patru sute sponsorizate de minister. Toată Italia va fi plină cu conferințe, expoziții, spectacole, concerte, seminarii, lecturi, evenimente populare în numele unui poet care ne-a împins să simțim că suntem o comunitate națională, chiar înainte ca Italia să devină stat.

Dario franceschini, ministrul culturii

Vara, 43 de festivaluri vor deschide fiecare o „Piazza Dante”. O conferință și o expoziție vor ajunge în Dubai și vor fi lansate căile lui Dante. Trei orașe vor sărbători Poetul într-un mod particular, cele în care a trăit cel mai mult: Florența, Verona și Ravenna, unde a murit. Maestrul Riccardo Muti va susţine trei concerte în septembrie, la Florența, Verona și Ravenna.


Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.