Europarlamentarii români solicită o mai bună reprezentare a cetățenilor din România în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene

Într-o acțiune fără precedent, toți europarlamentarii din România, din tot spectrul grupurilor politice ale Parlamentului European, au cerut la începutul lunii martie președintei Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene.


La inițiativa europarlamentarilor USR PLUS, Alin Mituța și Dragoș Tudorache, toți cei 33 de reprezentanți ai României în forul european, au fost de acord cu faptul că la 14 ani de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, moment în care a devenit stat membru cu drepturi depline, cetățenii români sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene, cum de altfel sunt și cetățenii altor state membre care au aderat la UE începând cu 2004.

În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijorați de faptul că, deși România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficiență în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât și pentru Comisie”, este precizat în scrisoarea semnată de europarlamentari.

Prin această scrisoare, reprezentanții României au solicitat o întâlnire cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi împreună soluțiile la această problemă care persistă de mai mulți ani, în ciuda semnalelor de alarmă lansate.

Nici în activitatea de Externe, nu există reprezentanți ai României în sediul central

În scrisoarea către Înaltul Reprezentant UE, Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acțiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există nicio persoană din România care să ocupe o funcție de conducere în sediul central! Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegații.

Această situație este inacceptabilă, mai ales având în vedere faptul că România este a șasea țară a Uniunii Europene în ceea ce privește dimensiunea populației.

Europarlamentarii atrag atenția asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acțiune externă (2010/427/UE), care notează că recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Ca atare, personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre.

Foto: Etienne Ansotte / EC Audiovisual Service

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.