Patronate: 5.000 de firme din retailul nealimentar s-au închis în 2020 din lipsa sprijinului autorităţilor

Într-o industrie în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 miliarde de lei, „lipsa oricărui sprijin real al autorităţilor a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să îşi închidă porţile”, precizează într-un comunicat de presă reprezentanții Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România – RORETAIL.


Reprezentanții acestor patronate spune că cifra înaintată nu este un punct de maxim sau un punct final atins în pandemie, ci că întregul domeniu se îndreptă rapid spre un colaps cvasi generalizat, riscându-se să fie disponibilizați peste 200.000 de salariaţi, ducând la un puternic şoc economic şi social. Redeschiderea magazinelor cu anumite restricţii nu a condus la revenirea volumului vânzărilor la un nivel minimal necesar supravieţuirii economice.

Avem nevoie de o abordare corectă şi de un ajutor concret, nu de promisiuni. Vremea lor a trecut. Fără un sprijin rapid şi ţintit, fără asumarea unei decizii, inclusiv politice din partea decidenţilor şi a membrilor coaliţiei de guvernare, pur şi simplu ne scufundăm.

Roxana Socaciu, directoare executivă, RORETAIL


Situaţia s-a înrăutăţit dramatic în ultimele luni în condiţiile în care nu a fost implementată nicio măsură din partea autorităților de sprijin a activității retailerilor nealimentari. Este oferit drept exemplu proiectul de OUG privind sprijinul pentru plata chiriilor magazinelor care nu a mai fost adoptat. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene a eliminat activităţi economice esenţiale ale companiilor active în industrie din categoria celor eligibile (OUG 130/2020) pentru măsura 2 – capital de lucru.

Drept urmare, multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanţie bancară sau/şi la acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor de la retaileri. „Sub această presiune şi în condiţiile dificultăţilor financiare profunde traversate de un an de zile de la debutul epidemiei de COVID-19 în România, companiile din retailul nealimentar îşi încetează rând pe rând activitatea”, subliniază reprezentanţii patronatelor.

Industria textilă și de încălțăminte, cele mai afectate

Printre cele mai afectate industrii se numără cea textilă şi cea de încălţăminte. Patronatele anunță că multe fabrici s-au închis în ultimul an, iar retailerii se confruntă cu stocuri mari ce nu pot fi comercializate. Conform RORETAIL estimările arată că vânzările din această zonă au rămas cu mult sub nivelul inferior celui anterior crizei COVID-19.

Semnale de alarmă trase încă din noiembrie 2020

În noiembrie anul trecut, RORETAIL preciza că în medie, scăderile vânzărilor din magazine în ultimele luni au ajuns la 60%-80%, iar situaţia este extrem de dramatică. Inclusiv cu ocazia Black Friday, vânzările din magazine au fost cu aproximativ 50% mai mici decât cele de la ediţia anterioară, din anul 2019. Primele magazine care au intrat în faliment sunt cele ale micilor companii din domeniu, unde nu există o contrabalansare a pierderilor de pe piaţa locală cu veniturile de pe pieţele externe.

Solicitări către Guvern fără răspuns

În ultimele două luni, reprezentanţii RORETAIL au solicitat reluarea dialogului cu autorităţile române şi au transmis către ministerele de resort şi Guvern propunerile patronatelor însă nu au primit niciun fel de răspuns. Pe lista solicitărilor trimise se numără

  • deblocarea şi aprobarea proiectului de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale;
  • completarea măsurilor din OUG 130/2020 destinate capitalului de lucru cu o serie de activităţi eligibile pentru activităţile economice afectate sever de criza COVID;
  • permiterea accesului la măsurile de sprijin/finanţare şi a companiilor (mijlocii) ce înregistrează mai puţin de 50 milioane de euro cifră de afaceri, dar care au mai mult de 249 de angajaţi (sau există o legătură între companii);
  • identificarea şi promovarea unor măsuri/programe pentru sprijinirea industriilor/activităţilor care nu au fost incluse în programele de granturi de capital de lucru (fashion, încălţăminte, servicii înfrumuseţare, locuri de joacă copii etc).

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România face apel la Guvernul României să promoveze de urgenţă deciziile aşteptate de sprijinire a retailului nealimentar, unele dintre ele cuprinse şi în programul de guvernare”, este precizat în comunicatul RORETAIL.

RORETAIL – Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 500 de magazine din România. Organizația are ca misiune îmbunătățirea relațiilor comerciale și a serviciilor oferite în domeniul comerțului cu amănuntul în magazine specializate.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.