Ziua internațională a femeilor și fetelor în știință, tema anului 2021: Femeile în fruntea luptei împotriva COVID-19

Pe 11 februarie a fost celebrată Ziua Internațională anuală pentru a recunoaște rolul critic pe care îl joacă femeile și fetele în știință și tehnologie. Celebrată este mult spus deși tema stabilită în acest an ar fi oferit șansa guvernelor de pe mapamond să prezinte aportul femeilor în combaterea pandemiei de COVID-19. Numai în Europa avem un exemplu important între inițiatorii vaccinului împotriva coronavirusului fiind și o femeie din Germania.


Stabilită în 22 decembrie 2015, de către Adunarea Generală a ONU (prin Rezoluția A/RES/70/212 ), Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință este implementată de UNESCO și ONU-Femei, în instituții de colaborare și parteneri ai societății civile care au ca scop promovarea femeilor și fetelor în știință. Această zi este o oportunitate de a promova accesul deplin și egal la și participarea la știință pentru femei și fete.

Femeile, care reprezintă 70% din totalul lucrătorilor din domeniul sănătății, au fost printre cele mai afectate de pandemie. Cu toate acestea, pe măsură ce femeile suportă greul închiderii școlilor și al muncii de acasă, inegalitățile de gen au crescut dramatic în ultimul an. Cercetările UNESCO arată că în domeniul științei încă există prejudecăți de gen, femeile reprezentând doar:

  • 28% dintre absolvenții de inginerie,
  • 40% dintre absolvenții de informatică,
  • 33% din toți cercetătorii.

Diversitatea în cercetare extinde rezerva de cercetători talentați, aducând noi perspective, talent și creativitate. Tema aleasă în acest an este un memento că femeile și fetele joacă un rol esențial în comunitățile științifice și tehnologice și că participarea lor ar trebui consolidată.

Promovarea egalității de gen în știință și tehnologie este esențială pentru construirea unui viitor mai bun. Am văzut acest lucru încă o dată în lupta împotriva COVID-19.

António Guterres, secretar general ONU

Abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale Agendei pentru dezvoltare durabilă -de la îmbunătățirea sănătății la combaterea schimbărilor climatice- se va baza pe valorificarea tuturor talentelor. Asta înseamnă atragerea mai multor femei în aceste domenii.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.