Danemarca va construi o insulă artificială pentru turbine eoliene uriașe

La începutul săptămânii, în Danemarca a fost anunțat un proiect care poate reprezenta o transformare pentru energia eoliană offshore și energia regenerabilă în general. Mai exact, se dorește construirea primei insule artificiale din lume care să acționeze ca bază pentru sute de turbine eoliene uriașe.


Opțiunea eoliană în largul mării (offshore) oferă unele avantaj față de turbinele eoliene terestre. În primul rând, vântul este mai constant pe apă, fără nimic care să îl împiedice. În al doilea rând, un proiect de acest gen evită restricțiile și obiecțiile locuitorilor care împiedică unele parcuri eoliene pe uscat să atingă performanța ideală. În consecință, parcurile eoliene offshore sunt de mai mari și pot prinde vânturile mai consistente la altitudine înaltă.

Lipsa siturilor cu ape de mică adâncime din unele părți ale lumii reprezintă însă un obstacol. Acest tip de parcuri eoliene necesitând un cost foarte mare de construcție. Impedimentul este atât de mare încât numai 0,5% din producția globală de energie electrică este reprezentată de eoliene offshore.

Danemarca este lidel mondial în proporția de energie pe care o extrage din această sursă regenerabilă – vântul. În ultimii ani, o proporție din ce în ce mai mare a venit din largul mării, iar acum guvernul danez și-a anunțat intenția de a merge mai departe, construind o insulă artificială de 120.000 de metri pătrați (30 de acri), la 80 km vest de Jutland. Proiectul va fi împărțit 51% Guvernul danez și 49% companii private.

Insula artificială va avea 3 laturi cu ziduri maritime, iar al 4-a va fi un port pentru navele cu personalul ce va deservi turbinele eoliene. Împreună cu un hub mai mic care va fi construit la estul Danemarcei, proiectul ar trebui să producă 5 GW de energie electrică în prima sa fază.

Construcția urmează să înceapă în 2026, deși există posibilitatea să nu fie finalizată până în 2030, când ar trebui să fie îndeplinite angajamentele privind emisiile de CO2 asumate la Paris. Combinat cu parcurile eoliene existente, proiectul anunțat va transforma Danemarca într-un exportator net de energie curată către vecinii săi.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.