Organizatorii de festivaluri și evenimente reclamă lipsa empatiei guvernamentale față de dezastrul impus domeniului

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) a trimis o scrisoare deschisă premierului României, Florin Cîţu, prin care critică atitudinea guvernanților privind sectorul lor de activitate și solicită întâlniri cu reprezentanții Guvernului pentru a găsi în comun soluții de redresare.


Odată cu împlinirea a 11 luni de când sectorul cultural din România este închis pentru limitarea răspândirii COVID-19, organizatorii de festivaluri, concerte și evenimente culturale reuniți în AROC atrag atenția Guvernului Cîțu că nu a dat dovadă de empatie sau sprijin pentru acest tip de antreprenori. În condiţiile în care pentru cei din sector, ajutorul financiar nu a venit nici până în prezent, este greu de ascultat toate declaraţiile care nu invită la dialog şi la găsirea de soluţii.

Limitările privind pandemia de coronavirus au fost înţelese şi susţinute de sector, sănătatea iubitorilor de cultură şi sănătatea publică fiind prioritare şi pentru cei ce activează în domeniu. Ceea ce însă întreaga breaslă susține că nu mai poate înţelege, este că la aproape un an de la impunerea acestor restricţii începând cu 9 martie 2020, în spaţiul public sunt aruncate de către guvernanți, cu maximă lejeritate, afirmaţii lipsite de orice formă de empatie şi consideraţie faţă de dezastrul existent în domeniul organizării de concerte și evenimente.

Oamenii din domeniu declară că nu mai reuşesc să-şi achite creditele la bănci, să-şi susţină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile şi copiii lor. Aceștia îl roagă pe premier să își aplece atenţia şi asupra realităţii disperate în care se află această parte a societăţii româneşti. Aşa cum autorităţile statului au obligaţia să se asigure, prin măsuri restrictive, într-o situaţie pandemică, de garantarea sănătăţii publice a unei ţări, aceleaşi autorităţi au obligaţia să se asigure că acea parte din societate afectată cel mai grav de măsurile restrictive va supravieţui fără vieţi distruse şi fără foarte multe afaceri în ruină, subliniază semnatarii.

Guvernul nu înțelege mecanismele sistemului de asigurări și situația actuală din zona culturală.

Reprezentanții AROC declară că sugestia dinspre guvernanți ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural din cauza coronavirusului şi în 2021 să fie preluate de organizatori prin asigurări private, nu doar că denotă o lipsă de înţelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări şi situaţia actuală din zona culturală.

Organizatorii de evenimente mai susțin că ideea guvernanților vine şi în contra curentului european, în care guvernele -tocmai pentru a reporni sectorul cultural şi a asigura stabilitate şi predictibilitate- asigură garanţii de stat începând cu trimestrul al 3-lea, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricţii în ceea ce priveşte numărul de participanţi, dacă situaţia pandemică o va impune.

Ţinând cont de cele mai sus menţionate şi de confuzia creată în spaţiul public în urma afirmaţiilor din ultimele zile AROC solicită următoarele:

  1. Soluţie compensatorie pentru pierderile dezastruoase suferite de industria culturală; susţinere financiară prin includerea sectorului cultural în Schema de compensare a pierderilor suferite, pe modelul HoReCa, urmând a despăgubi sectorul pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2019/2020, schemă implementată sub coordonarea Ministerului Economiei.
  2. Crearea unui grup de lucru, sub supervizarea cabinetului Premierului, pentru găsirea de soluţii şi definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural. Sectorul nu cere absurdul sau imposibilul, dar solicită stabilirea unui cadru clar, predictibil, raportat la rata de îmbolnăvire şi ţinând cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii.
  3. În sprijinul planului de redeschidere, lansarea cu celeritate a Schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii.

Pentru a prezenta o listă completă a situaţiei din sectorul cultural membrii AROC solicită lui Florin Cîțu o întâlnire atât cu reprezentanţii sectorului, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii, cei care au la acest moment o centralizare a situaţiei din sector, cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Sănătăţii.

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale este o structură asociativă a organizatorilor de festivaluri şi concerte din România, formată din cei mai reprezentativi actori de pe piaţa românească: ARTmania – ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, Asociaţia Fapte – Jazz in the Park, Asociaţia Mozaic – Mozaic Jazz Festival, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania – TIFF, BestMusic Live/METALHEAD, Comparty Events – diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live – Awake Festival, Global Records, Movement Team – Sports Festival, NEVERSEA, Centrul Cultural Plai – Plai Festival/JazzTM, SNRS – Sunwaves Festival, Sprint Media, Summer Well, The Institute, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us – Street Food Festival, Wise Factor – The Fresh.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.