Piața de pe strada Șirianu, terminată în campania electorală, încă ÎNCHISĂ după aproape jumătate de an (FOTO)

Deși în toamna anului trecut, administrația locală din Arad și PNL prezentau în campania electorală finalizarea lucrărilor „în timp record” la noua locație a pieței din fața Catedralei Ortodoxe Vechi, până în prezent aceasta rămâne închisă. Investigând actele administrative din jurul pieței de pe strada Șirianu, descoperim că manipularea politică și-a spus din nou cuvântul, iar grija pentru comercianții din piața în aer liber nu a existat, aceștia petrecându-și încă o iarnă în ger.


În după-amiaza zilei de 31 ianuarie 2020, Consiliul Local Municipal Arad a aprobat „constatarea încetării de drept a folosinței gratuite a terenului situat în str. I. R. Șirianu nr. 6/A, către Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad”, lăsând loc Primăriei Arad să folosească clădirea pentru a demara relocarea Pieței Catedralei. Chiar dacă autorizația (nr. 54/2020) fusese deja emisă pe 27 ianuarie 2020, când chestiunea patrimonială nu era încă aprobată.

Amenajarea spațiilor comerciale a putut începe. Și chiar dacă termenul de execuție specificat în autorizație era de 22 de luni – dată limită 17.12.2021, construcția a fost terminată în 17.09.2020 – așa a anunțat Primăria Arad și PNL în campania electorală. Cu alte cuvinte, estimarea constructorilor a fost greșită cu … 15 luni!

Acest lucru nu a părut să deranjeze presa locală, care a promovat anunțul administrației locale, apoi au încasat sumele pentru reclama electorală a PNL care lăuda ultima „performanță” a primăriei. Doar că adevărul nu era acela descris de liberali:

Noua piaţă agroalimentară de pe strada Ioan Rusu Şirianu are două paliere – parter și etaj –, cu câte 85 de mese fiecare, două spații pentru carmangerie, două pentru lactate și brânzeturi, dar şi spații pentru legume-fructe. Amenajarea celor două corpuri de clădire a costat Primăria 4,9 milioane de lei, lucrările fiind realizate în șapte luni.

Pentru a da o notă de veridicitate manipulării din campanie, odată ce a anunţat că noua piaţă agroalimentară de pe strada Şirianu este aproape gata „și urmează să fie dată în folosință”, Primăria a afişat la transparenţă proiectul de hotărâre privind delegarea gestiunii serviciului public întreţinere şi exploatare a Halei agroalimentare și teren situate în str. Ioan Rusu Șirianu nr. 6/A către TOP S.A. societatea care se ocupă de piețele din municipiu. Până la data de 3 octombrie 2020, cei interesaţi au putut depune în scris recomandări, sugestii şi opinii.

Au fost votate alte lucrări la Piață însă NU și atribuirea pieței către TOP.

Doar că în aceeași zi, pe 17 septembrie 2020, data la care propaganda electorală era în toi (cu mai puțin de două săptămâni înaintea zilei votului), angajații primăriei finalizaseră elaborarea Proiectului de Hotărâre al CLM nr 349/17.09.2020. Acesta propunea nici mai mult nici mai puțin decât ALTE LUCRĂRI: „pentru o abordare mai complexă şi cu rezultate optime şi de durată s-a impus realizarea unei documentaţii D.A.L.I. care impune noi soluţii tehnice de execuţie.

„Finalizată” în 7 luni … dar lucrări noi care ar dura până la finele anului 2021!

Câteva zile mai târziu, după votul care a certificat continuarea PNL la conducerea Primăriei Arad, ce a făcut administrația locală? Au fost votate lucrările însă NU și atribuirea, piața neputând fi în acest fel utilizată. Aprobate prin HCLM 415/09.10.2020, cu termen de finalizare 12 LUNI, noile lucrări presupun:

  • dotarea cu o platformă elevatoare pentru facilitarea accesului persoanelor cu dificultăți motorii, în loc de cremaliera;
  • realizarea unei noi alimentări cu energie electrică cu un spor de putere P=65 kW, care să asigure funcționarea la parametrii optimi și în condiții de siguranță a noilor consumatori electrici proiectați, necesari funcționării fiecărui corp de clădire;
  • amenajare alei cu pavele din beton.

Multe chestiuni rămase neelucidate

De la început până la final, (1) clădirea folosită de Teatru și dreptul anulat de către reprezentanții politici ai CLM fără votul de două treimi necesar deciziilor privind patrimoniul, (2) continuând cu autorizația emisă înaintea obținerii dreptului de folosință de către Primăria Arad, apoi cu (3) execuția în 7 luni în loc de 22, și în cele din urmă cu (4) „lucrările suplimentare” care duc de fapt termenul inițial al lucărilor (17.12.2021) mai aproape de cel REAL, Piața I.R.Șirianu rămâne un mister demn de atenția mai multor autorități.

Dacă dăm crezare și zvonurilor privind ce investitor privat a dorit de mulți ani să construiască un hotel în zonă însă avea nevoie și de o parcare considerabilă (de genul celei prevăzute în subteranul actualei Piețe Catedralei) pentru turiștii care vin să viziteze Statuia Libertății din Piața Reconcilierii, chestiunile devin și mai complexe și mai interesante.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.