Familia Rațiu se opune asocierii lui Ion Rațiu cu formațiunea extremistă AUR

Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu și președintele Rațiu Family Charitable Foundation solicită publică formațiunii AUR să șteargă postarea în care imaginea și numele răposatului politician român este asociat cu partidul extremist. Folosirea imaginii de către Alianța pentru Unirea Românilor, într-un efort de a-și apăra poziția, vine ca urmare a solicitării mai multor profesori universitari și intelectuali români către coaliția de guvernare să oprească orice dialog cu formațiunea politică AUR.


Inițiatorii scrisorii, Cristian Pârvulescu, Liliana Popescu, Sergiu Mișcoiu, Adrian Miroiu, Claudiu Crăciun, Alfred Bulai, Andrei Țăranu, Liviu Rotman, Michael Shafir, subliniază că că adevărata importanță a asumării și respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant și nestingherit cu reprezentanți ai unui partid aflat în flagrantă contradicție cu principiile pe care partidele din coaliția de guvernarea clamează că le apără.

Faptul că partidul a ajuns în Parlament ține de contextul electoral, explică Pârvulescu, acest lucru putând avea foarte multe explicații, inclusiv prezența redusă la vot în contextul pandemiei cu coronavirus. Extremiștii însă profită de astfel de situații pentru a se promova, a ajunge în organe reprezentative, însă acest lucru nu presupune că ideile lor sunt acceptabile, iar drept urmare dialogul dintre miniștrii Educației, Justiției și Sănătății și reprezentanții AUR este catalogat scandalos și inadmisibil, și trebuie să înceteze imediat.

Ion Rațiu a susținut o societate democratică deschisă, tolerantă, unită, în defavoarea propagării unor idei care dezbină și incită la ură.

Nicolae Rațiu le solicită reprezentanților partidului Alianța pentru Unirea Românilor să șteargă postarea în care imaginea lui Ion Rațiu este utilizată alături de identitatea vizuală a partidului AUR și să evite în viitor orice astfel de asociere a lui Ion Rațiu cu simbolurile, doctrina și imaginea partidului. Ion Rațiu nu a susținut niciodată poziții bazate pe discriminarea semenilor cu credințe, valori, principii sau indicatori identitari diferiți (etnie, religie etc.), susține urmașul uneia dintre cele mai cunoscute figuri politice de la începutul anilor `90.

Nu sunt apărătorul vreunui partid politic din România și cred cu tărie că exercițiul dialogului democratic, așa cum îl înțelegea Ion Rațiu, trebuie să se bazeze pe respect și dragoste față de semeni, nu pe popularizarea unor poziții extremiste și periculoase.

Nicolae Rațiu

Ion Rațiu a promovat și a luptat pentru garantarea Libertății de Exprimare, fără a uita însă de prevederile art. 30, alin. 6 și alin.7 din Constituția României:

  • (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
  • (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.