Ce se mai întâmplă la Filarmonica Arad? Primăria a demarat o anchetă internă

Informațiile privind achizițiile enorme de la Filarmonica Arad efectuate în 2020, mai mari de 4 ori decât la Timișoara sau Cluj-Napoca, nu au trezit interesul administrației locale. După ședința CLM în care fostul viceprimar, Levente Bognar, a solicitat amânarea votării evaluării managementului lui Doru Orban -chiar dacă picase anterior la vot în două rânduri- se pare că Primăria Arad a demarat o anchetă internă.

Acest exercițiu de auto-control intern este cel puțin ciudat. Pentru că rolul Comisiei de evaluare este tocmai acela de a controla perioada în care Doru Orban a fost manager al instituției de cultură. Aceasta a determinat raportul dintre cheltuirea banilor și calitatea actului cultura, iar drept urmare a acordat o notă foarte mare, de 9,68 celui care ocupă funcția de conducere din 2018. În loc de a constitui o nouă comisie, cum a fost deja sugerat în spațiul public, administrația locală a decis să întreprindă o anchetă.

Este oarecum logic, dacă se constituia o nouă comisie de evaluare, Consiliul Local Municipal avea un cuvânt de spus. Cu o anchetă internă, doar Primăria Arad are controlul asupra… controlului.

Într-o democrație funcțională deciziile nu se iau doar de către primarul în funcție (parte din ramura executivă locală) ci de către Consiliul Local (parte din ramura legislativă locală). Prin urmare, am adresat membrilor din Comisia de Educaţie, cultură, culte, copii, tineret, sport şi turism a CLM Arad, o serie de întrebări referitoare la recentele dezvăluiri privind achizițiile și situația de la Filarmonica Arad:

  1. Care a fost până în prezent poziția dvs. față de aprobarea evaluării managementului Filarmonicii Arad?
  2. Erați la curent cu informațiile menționate în cele două articole precizate anterior?
  3. Dacă nu, v-au schimbat aceste informații opinia privind managementul Filarmonicii Arad?
  4. Proiectul de hotărâre privind aprobarea evaluării finale a managementului instituției menționate mai sus a fost amânat pentru o dată ulterioară, puteți înainta o zi/perioadă când acesta va ajunge din nou pe masa deciziei CLM Arad?

Prof. ing. Codrin Dacian Vlad (USR PLUS) spune că de la început și până acum a considerat și consideră că la Filarmonica din Arad există o problemă de management, motiv pentru care a ales să se abțină în cazul rezultatului evaluării managerului. Acesta adaugă că evaluarea nu a fost făcută sub administrarea și prin aprobarea actualului Consiliu. Decizia consilierului de a se abține cu privire la rezultatul evaluării managerului Filarmonicii a fost luată cu mult înainte să apară informațiile despre achiziții. Respectivele articole pot face însă obiectul unei anchete. 

Reprezentanta PSD din comisie, alături de colegii acesteia, nu au votat pentru aprobarea evaluării managerului Orban. Însă au ales să amâne emiterea unui punct de vedere până când li se vor prezenta rezultatele anchetei interne efectuate de Primăria Arad privind managementul Filarmonicii.

Dacă reprezentanții celor două formațiuni și-au exprimat punctul de vedere, celelalte forțe politice reprezentate în Comisie (PNL, UDMR, PMP) nu au răspuns în niciun fel la întrebările adresate, până la momentul publicării articolului.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea evaluării va ajunge din nou la vot, în curând. Cu ancheta Primăriei sau fără. Dacă nu se schimbă concluziile referitoare la managementul Filarmonicii Arad, cel mai probabil nu va trece de votul consilierilor.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.