Sol contaminat cu plumb în tabăra solicitanților de azil Moria din Grecia

Săptămâna aceasta autoritățile elene au confirmat că locuitorii noii tabere din Lesvos sunt expuși otrăvirii cu plumb. Din cele 12 probe de sol testate din tabăra Kara Tepe (denumită și Moria 2.0), una a fost pozitivă pentru concentrația de plumb peste limitele internaționale stabilite pentru uz rezidențial.

Acest eșantion nu a fost prelevat în zona rezidențială, ci în zona administrativă. Deși acest lucru este o ușurare pentru organizațiile societății civile, acestea subliniază că siguranța locuitorilor taberei nu este garantată. Fiind cunoscut impactul asupra sănătății al expunerii la plumb (care include afectarea permanentă a sistemului nervos, cu riscuri deosebite pentru creierul copiilor și pentru dezvoltarea fetală), măsuri imediate pentru a asigura prevenirea contaminării sunt necesare.

Noile descoperire se adaugă la o listă lungă de alți factori care amenință deja sănătatea și supraviețuirea solicitanților de azil din tabăra Moria 2.0. Luând în considerare nerespectarea consecventă a sănătății și bunăstării persoanelor din insulele grecești, din partea guvernului eleni și al Uniunii Europene, organizațiile neguvernamentale care lucrează în zonă ridică problema încălcăr intenționate a drepturilor omului de către autoritățile menționate anterior.

Eforturile activiștilor pentru drepturile omului continuă, aceștia solicitând spriijnul tuturor cetățenilor UE în a cere evacuarea taberelor din Marea Egee și relocarea oamenilor care locuiesc aici în comunități sigure din alte țări europene.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.