Deficitul enorm de 9,79% din PIB al anului 2020 naște discuții contradictorii

Bugetul general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB). Ministerul Finanțelor a anunțat ultimele date privind execuția bugetară, precizând totodată că sume în valoare de 46,31 miliarde lei (4,45% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Reprezentanții PSD spun că este cel mai mare deficit al României de după 1989, iar sumele mari cheltuite nu s-au regăsit în gestionarea eficientă a pandemiei sau pe susţinerea mediului privat românesc

Pe anul 2019, deficitul bugetar a fost înregistrat la 48,3 miliarde lei, adică 4,6% din PIB. Creşterea deficitului bugetar aferent anului 2020, comparativ cu cel de anul trecut, este explicată de Guvern astfel:

  • Încasările bugetare scăzute în martie – decembrie și amânărea plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (18,12 miliarde lei).
  • Concomitent, s-a înregistrat o creştere cu 2,72 miliarde lei a restituirilor de TVA faţă de 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, dar şi bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 miliarde lei.
  • Încasările din impozitul pe salarii şi venit au înregistrat 24,33 miliarde lei în anul 2020, adică o creştere de 4,9% – din care impozitul pe veniturile pensii (+40,9%), a celor aferente Declaraţiei unice (+9,2%), impozitul pe dividende (+7,9%), impozitul pe salarii (+2,4%).
  • La capitolul cheltuieli, investiţiile au crescut cu 9,5 miliarde lei comparativ cu 2019, la care se adaugă plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 în valoare de aproximativ 15,07 miliarde lei. Iar în anul 2020 Guvernul adaugă la această sumă și banii acordați pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia COVID-19, programele guvernamentale de sprijin pentru susţinerea activităţii IMM-urilor şi a companiilor mari prin intermediul garanţiilor de stat.

La finele lunii noiembrie 2020, deficitul bugetar ajunsese la 84,05 miliarde lei, respectiv 8% din PIB. În numai o lună de zile au fost adăugate aproape 2 procente!

După şedinţei de guvern din 27 ianuarie, premierul Florin Cîțu s-a adresat presei spunând că „Mergem spre un deficit de 7%. Sper să ajungem la 7%, 7-7,1%, dar în jurul acestei cifre mergem. Și aş vrea să vă spun de ce trebuie facem această muncă și durează mai mult, sau pare că durează mai mult, deși obiectivul este acela de a veni în parlament săptămâna viitoare, sper: pentru că, în acest moment, întoarcem sau introducem reforme care au fost amânate 30 de ani, sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanțele publice în ultimii ani, trebuie modificate, pentru a crea o sustenabilitate a finanţelor publice în anii următori.

PSD: Incompetenţa PNL a generat un deficit istoric, cel mai mare din ultimii 30 de ani

Incompetenţa guvernelor lui Iohannis a generat un deficit istoric, cel mai mare din ultimii 30 de ani, fiind pentru prima dată în istorie când România depăşeşte cifra de 100 de miliarde lei deficit, susțin reprezentanții PSD.

Execuţia bugetară a dreptei pe 2020 = dezastru pe linie! Abia după ce i-am avertizat public că încalcă legea, incompetenţii care îngroapă România au făcut publice datele prăpădului financiar pe anul trecut – 9,8%, un deficit de 100 miliarde lei, cât deficitul total al celor trei ani şi 10 luni din guvernările PSD (2016-2019)! Măcar dacă aceşti bani s-ar fi dus pe gestionarea eficientă a pandemiei sau pe susţinerea mediului privat românesc! Dar şi autorităţile locale şi firmele au fost lăsate să se descurce pe cont propriu”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Apogeul eşecului a fost atins în decembrie când s-a înregistrat un deficit de 3,7 miliarde de Euro, mai mare decât 5 ori şi jumătate decât suma încasată la privatizarea Petrom şi de 64 de ori mai mare decât suma încasată pentru privatizare Petromidia. În timp ce a îndatorat românii cu miliarde de euro, Cîţu, Orban şi Iohannis au alocat doar 1,44% din PIB pentru cheltuieli generate de pandemie, inclusiv pentru plăţile în economie, adică exact cât a spus şi Comisia Europeană. România s-a situat pe ultimele locuri din Europa din acest punct de vedere ceea ce a generat şi a întreţinut criza economică. Deci, în niciun caz, deficitul nu a fost cauzat de cheltuielile generate de pandemie sau de spijinirea mediului privat”, precizează și deputatul Mihai Fifor.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.