Primul implant cu o cornee artificială, efectuat cu succes în Israel

Un bărbat în vârstă de 78 de ani, cu orbire aproape completă, a fost primul beneficiar al unui implant artificial de cornee. A doua zi după operație acestuia i-a fost redată vederea până la punctul de a recunoaște pe cei dragi și a identifica numere. Când operația va fi replicată de multe ori cu succes, implantul artificial va reprezenta alternativa la transplantul clasic al donatorilor umani.

Pe plan mondial, aproximativ 2 milioane de oameni suferă în fiecare an de orbire a corneei. Din cauză că ochii au trecut prin traume semnificative, o cornee donatoare devine din ce în ce mai dificil de transplantat, aceasta fiind cicatrizată sau deformată. Alternativa artificială este mai sănătoasă în ceea ce privește transportul vreunei deformări sau boli. Prin urmare, procedeul integrat cu succes în ochiul pacientului devine o variantă mai sigură la intervenția chirurgicală cu donator uman.

Corneea artificială CorNeat KPro a fost creată de compania de implanturi biomimetice în stadiu clinic CorNeat Vision și se integrează complet cu peretele ocular, fără dependență de țesutul donator. Implantul efectuat la Spitalul Beilinson din Israel a fost efectuat cu succes. Procedeul este și mai semnificativ datorită faptului că ochii pacientului în vârstă de 78 de ani erau extrem de deteriorați de la mai multe intervenții chirurgicale anterioare.

După îndepărtarea bandajelor, pacientul a văzut o îmbunătățire masivă imediată a vederii sale. Vârstnicul putea identifica degetele individuale, numerele dintr-o diagramă, precum și propria fiică. Acesta își pierduse vederea în urmă cu 10 ani, fiind incapabil să vadă altceva decât forme neclare. Pe parcursul timpului a fost supus unor operații de transplant al corneelor unor donatori, însă acestea nu au reușit să-i restituie vederea.

După ani de muncă, implantul corneei artificaile unei persoane care își poate recăpăta vederea a doua zi după operație reprezintă un moment important nu doar pentru știință și medicină, ci și pentru speranțele unei vieți decente ale oamenilor în vârstă.