Proiectele USR PLUS privind telemunca la Teatrul și Filarmonica Arad au fost aprobate

Proiectele de hotărâre depuse de grupul consilierilor locali USR PLUS, de ajustare a regulamentului Filarmonicii și Teatrului din Arad, au fost votate în CLM de către toți cei 23 de consilieri locali. De acum, în cazul în care Filarmonica și Teatrul se vor închide din nou, va exista cadrul legal pentru ca activitatea celor două instituții să se poată desfășura și la distanță, fără a mai fi nevoie să trimitem angajații celor două instituții în șomaj tehnic.

Proiectul de Hotărâre nr. 456/2020 privind modificarea regulamentului de organizare și funcționare al Filarmonicii Arad precum și Proiectul de Hotărâre nr. 457/2020 privind modificarea regulamentului de organizare și funcționare al Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, ambele inițiative ale consilierilor locali USR PLUS, au fost aprobate în ședința Consiliului Local Municipal din 22 ianuarie.

EXPUNERE DE MOTIVE

(...) Pentru aceasta, există alternativa activităților desfășurate online, din afara teatrului, în regim de telemuncă. Ne referim pe de o parte la activitățile necesare pregătirii spectacolelor, respectiv învățarea textelor, pregătirea jocului scenic și al dialogurilor, etc, iar pe de altă parte sunt numeroase metodele prin care actorii și angajații teatrului pot furniza prestații artistice, prin intermediul unor proiecte/parteneriate cu instituții de învățământ, spitale, etc. (...)

Încă din luna noiembrie 2020

Consilierii locali ai USR PLUS au depus cele două proiecte pentru modificarea regulamentelor de funcționare. Prin inițiativa consilierilor Dorian Curcanu, Daniela Sabău, Codrin Vlad, Florin Stana, Sergiu Vlad, Cătălin Costea, și Siegfried Mayer, se acceptă telemunca, astfel că activitățile artistice pot fi pregătite și chiar prestate de la distanță.

În urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, de a interzice activitățile în cadrul instituțiilor de cultură mai sus menționate, există o temere întemeiată în rândul angajaților acestora, privitoare la posibilitatea trimiterii lor în șomaj tehnic. Spre deosebire de soluția amintită și adoptată în primăvară în Arad, cele mai multe teatre și instituții culturale din țară au continuat să activeze la distanță, prin telemuncă. Aceasta înseamnă că s-au continuat repetițiile pentru pregătirea spectacolelor și chiar au fost organizate evenimente culturale, la care artiștii au participat prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță.

Deoarece motivul (destul de subțire, în opinia USR PLUS) invocat de autoritățile arădene pentru a trimite angajații Teatrului și Filarmonicii în șomaj tehnic este lipsa prevederilor necesare din Regulamentele de funcționare ale celor două instituții, au fost redactate două proiecte de hotărâri care să corecteze acest fapt. Ele au fost votate în ședința din 22 ianuarie 2021.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al Partidului Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Arad

  1. Pingback: Achiziții enorme la Filarmonica Arad în 2020! Sume de 4 ORI MAI MARI decât la Timișoara sau Cluj-Napoca – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.