Guvernul anunță ZERO TAXE pe salariul minim în diferite sectoare economice, începând din 2022

Măsura privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei va fi aplicată începând cu anul 2022, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri. La fiecare leu câștigat, Statul oprește aproape 45 de bani, iar inițiativa fiscală a reprezentanților USR PLUS inclusă în programul de guvernare ar avea un impact bugetar estimat între 25 și 30 de miliarde de lei.

În prezent, cuantumul unui salariu minim brut de 2.230 lei înseamnă, scăzând plata impozitului și contribuțiilor sociale, un salariu net de 1.346 lei. După aplicarea măsurii „zero taxe”, diferența de 884 lei ar urma să rămână angajatului. Cu alte cuvinte, ideea inițiatorilor ar fi de fapt o creștere de venituri realizată printr-o simplificare fiscală.

Persoanele care lucrează în România cu contract pe salariu minim, ajung să își împartă venitul brut cu Statul. Acest lucru ar fi mai ușor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, subliniază Năsui, „însă adevărul este că pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc și TVA, accize și alte taxe și impozite.

Ce presupune măsura?

Zero taxe pe salariul minim înseamnă reducere a impozitării muncii prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu (echivalentul unui salariu minim) și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe partea din salariu care depășește salariul minim. Unitățile administrativ-teritoriale care se finanțează din impozitul pe venit vor avea finanțare din TVA în raport cu populația lor. De măsură ar beneficia cu precădere salariații din sectorul privat, pentru că în acest sector lucrează cei mai mulți angajați cu salariul minim.

Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata și testând iar soluții care au eșuat în trecut. De asemenea, soluția nu este creșterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a declarat ministrul Năsui.

Mai rămân oamenii asigurați dacă nu se plătesc contribuțiile de sănătate și pensie?

Reprezentanții USR PLUS spun că în cazul asigurărilor de sănătate toți salariații, indiferent de salariu, rămân asigurați la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Singura diferența constă în modul în care se calculează CASS de plată. După Zero taxe pe salariul minim, CASS va fi plătit de la nivelul unui salariu minim în sus. În cazul pensiei, punctul de pensie se calculează în același fel ca și acum. Impactul bugetar pentru aceste măsuri este același ca și cel discutat la întrebarea de mai sus.

Inițiatorii subliniază că măsura fiscală pe care o vor implementa ar încuraja activarea în piața muncii (pentru că ar face munca mai bine plătită), ar reduce lipsa de forță de muncă cu care se confruntă economia României (pentru că ar încuraja munca) dar ar și reduce sărăcia în muncă (pentru că i-ar lasă fiecărui român mai mulți bani din munca lui).

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.