Taxarea giganților digitali ar aduce aproape 1 miliard € anual în vistieria Spaniei

Noile taxe pe care Spania le-a aprobat anul trecut au intrat în vigoare din 16 ianuarie, iar din impozitarea Google și altor giganți digitali, bugetul public al țării iberice ar urma să crească în 2021 cu aproape 1 miliard de euro, informează presa internațională.

„Impozitul Google” presupune o taxă de 3% pentru firmele cu o cifră de afaceri de 750 milioane € sau mai mult la nivel global și venituri de peste 3 milioane € în Spania. Sunt vizate serviciile pentru publicitate online și servicii de intermediere, cum ar fi vânzarea de date personale și informații de la utilizatori. Anunțate pentru prima oară în urmă cu câțiva ani, taxele impuse de guvernul de stânga de la Madrid, care ar începe să fie colectate în primăvara acestui an, urmează să aducă venituri considerabile la bugetul Spaniei.

Un alt impozit asupra tranzacțiilor financiare, care impune o taxă de 0,2% pentru operațiunile care implică vânzarea sau cumpărarea de acțiuni la mari companii spaniole (cele de pe piața bursieră și listate în indicele spaniol, IBEX-35), cu o piață de valori de peste 1 miliard €, ar urma să întregească viziunea de taxare a operațiunilor digitale specifice secolului 21.

Către taxarea secolului 21

Măsurile guvernului condus de partidul socialist PSOE și Unidas Podemos ar aborda o taxare mai potrivită cu secolul 21. Chiar dacă autoritățile din SUA au afirmat deja că taxa impusă de Spania ar discrimina companiile americane și restricționează comerțul, executivul de la Madrid își face calcule pentru a aduna aproximativ 1 miliard € în 2021 de la giganții digitali prezenți pe piața din Sud-Vestul UE.

Conform agenției de presă EFE, sectoarele turismului și serviciilor, care în prezent depind în mare măsură de ajutorul guvernului pentru a supraviețui, se așteaptă să fie printre primele care vor beneficia de veniturile din impozitele digitale!

Spania nu este însă singura țară membră UE care încearcă să taxeze giganții digitali și industria serviciilor financiare, Franța sau Regatul Unit al Marii Britanii fiind în procesul de adoptare sau implementează deja măsuri similare. Rămâne de văzut dacă companiile din SUA vor plăti sau vor găsi o portiță legală prin care să eludeze această taxare.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.