Atitudinea românilor față de știință și tehnologie în ultimii 15 ani

Se discută mult despre vaccinare în aceste zile, nu doar pe canalele media tradiționale ci și pe internet unde toată lumea poate să-și exprime părerea. Iar drept urmare se poate vedea atitudinea românilor față de știință și tehnologie. Un studiu al sondajelor realizate în ultimele 3 decenii duc la concluzia că cei ce sunt circumspecți față de știință se mențin constanți ca pondere, cei care sunt pro-știință cunosc o ușoară creștere, bazată în principal pe scăderea procentului indecișilor.

Datele sunt relevate într-o lucrare colectivă a sociologilor din București, Sibiu, Cluj, Timișoara, Iași. Volumul „Atlasul Valorilor Românilor”, Editura Presa Universitară Clujeană, în coordonarea lui Bogdan Voicu, Horațiu Rusu și Claudiu Tufiș, constituie materializarea unui efort colectiv ai mai multor cercetători de la ICCV, ULBS, UB, UBB, UVT, SNSPA și UAIC.

Rezultatele indicate de sondajele ultimilor 30 de ani din România arată dinamica atitudinii locuitorilor țării noastre față de știință. În capitolul rezultat din colaborarea dintre Alexandra Deliu și Elena Tudor, se poate observa că procentul de oameni reticenți la știință (care au fost identificați ca fiind pro-religie) se păstrează stabil între anii 2005 – 2018 (56% – 50% – 53%).

Ceea ce variază, sau mai bine zis este în creștere constantă este categoria de oameni care consideră că nu ne bazăm într-atât de mult pe știință. Astfel, procentul persoanelor pro-știință crește de la 32% în 2005 la 40% în 2018. Cercetătoarele concluzionează că acest lucru se datorează celor indeciși care pe parcursul timpului au înclinat balanța către știință.

„Atlasul Valorilor Românilor”
Figura 54. Știință vs. Religie: reprezentări polare

Itemul care invită respondenții să-și manifeste poziția față de afirmația conform căreia ne bazăm prea mult pe știință și nu suficient pe religie.

Cei aflați în dezacord cu această afirmație au o atitudine care ar putea fi caracterizată drept pro-știință. A fi în acord cu afirmația înseamnă a fi pro-religie.

Foto: Polina Tankilevitch

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.