Din ianuarie 2021 tranzacţiile online, cu cardul, vor fi supuse cerinţelor de autentificare riguroasă

În direcția creșterii siguranței tranzacțiilor online, băncile din România vor aplica măsuri de autentificare mai riguroase. Nu este vorba de o inițiativă a sistemului bancar ci de o Directivă a Uniunii Europene, „PSD 2 – Payment Service Directive” sau Directiva privind serviciile de plată, care implementează „SCA – Strong Customer Authentication” sau Autentificarea riguroasă a clienților. Acestea se aplică tuturor băncilor din România.

Din ianuarie 2021, tranzacţiile online, cu cardul, vor fi supuse cerinţelor SCA. Acest lucru presupune ca toate plățile efectuate prin această modalitate de plată să fie confirmate printr-o autentificare mai strictă a clienților băncii. Prin urmare, în acest sens se vor folosi cel puţin 2 factori de autentificare. Clienții care folosesc deja această modalitate nu vor simți probabil o diferență. Pentru a crește gradul de siguranță, factorii menționați trebuie să fie independenţi unul de celălalt.

Astfel, clienților care efectuează o tranzacție online vor fi nevoiți să se autentifice printr-o combinaţie între parolă, PIN, card, dispozitiv mobil, autentificare cu amprentă și altele, în funcție de disponibilitatea băncilor.

Pentru că nu este atât de cunoscută obligativitatea directivei PSD 2, este posibil ca nu toți comercianții să își fi actualizat modalitatea de plată și deci de autentificare conform cu specificațiile în vigoare de la începutul anului 2021. Până când protocolul de securitate 3D Secure este actualizat s-ar putea ca banca să refuze tranzacția. În acest caz, clienții sunt sfătuiți să aleagă varianta cu plata la livrare sau prin applicațiile de mobil (Google Pay / Apple Pay).

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.