25 decembrie 1989: execuția lui Nicolae și Elena Ceaușescu

Evenimentele revoluționare ce începuseră pașnic și se transformaseră după 22 decembrie în bătălii sângeroase au culminat în ziua de 25 decembrie 1989 când președintele României, Nicolae Ceaușescu, și soția acestuia, Elena Ceaușescu, au fost executați, după un proces de o oră a unui tribunal militar excepțional, constituit cu o zi înainte printr-un decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale semnat de Ion Iliescu.

Completul de judecată al Tribunalului militar era format din: 2 judecători militari (coloneii Gică Popa (președinte) și Ioan Nistor) și 3 asesori populari (căpitanul Corneliu Sorescu, locotenentul-major Daniel Candrea și locotenentul Ion Zamfir). Grefierul era plutonierul-major Jan Tănase. Acuzarea a fost reprezentată de procurorul militar Dan Voinea, iar apărarea a fost asigurată de avocații din oficiu Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu. Cu toate acestea cei prezenți făceau referire la un „tribunal al poporului.” Lucrările de puțin peste o oră au avut loc la Târgoviște unde fuseseră aduși de către armată președintele Republicii Socialiste România și soția acestuia.

Procesul cuplului Ceaușescu a început la ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40.

Sentința a fost pronunțată după o deliberaer de 5 minute, iar acuzații erau condmanați la moarte. Aceasta a fost executată după alte 5 minute, în curtea garnizoanei din Târgoviște. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu ar fi remarcat că „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!

După această execuție, violențele au început să se diminueze în țară, deși nu imediat și nu la fel în toate orașele. A fost citit un comunicat și au fost difuzate imagini la Televiziunea Română prin care se informa publicul cele întâmplate. După condamnarea, în România a fost abolită pedeapsa cu moartea.

Comunicatul privind execuția soților Ceaușescu

Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu, in fata Tribunalului Militar Exceptional.

Capete de acuzare: 
1. Genocid -- peste 60.000 de victime; 
2. Subminarea puterii de stat prin organizare de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat; 
3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in oras etc; 
4. Subminarea economiei nationale; 
5. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine; 

Pentru aceste crime grave împotriva poporului român și a  României, inculpații Nicolae Ceausescu și Elena Ceaușescu au fost  condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă  și a fost executată. 

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.