Toate bursele elevilor din municipiul Arad vor ajunge în decembrie la destinatari

În ședința de Consiliu Local Municipal de miercuri a fost votat proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului burselor de performanță, merit și studiu acordate în învățământul preuniversitar de stat din Municipiul Arad pentru anul școlar 2020-2021. În urmă cu o săptămână -prin HCLM nr.534/18.12.2020- au fost acordate doar burselor de ajutor social pentru anul școlar în curs, lucru ce a stârnit nemulțumirea elevilor care au catalogat gestul administrației locale drept „o măsură este de rău augur pentru elevii arădeni.

Consiliul Județean al Elevilor Arad a atras atenția că bursele de performanță sau de merit sunt un drept al elevilor, drept pe care al trebui să-l respecte toată lumea. Autoritățile locale au fost solicitate să găsească o soluție pentru ca elevii să beneficieze și de aceste burse, „condamnănd cu fermitate orice decizie care dezavantajează elevii.”

La fel ca în cazul problemei din (primă)vară a tabletelor împrumutate elevilor pe timpul școlii online, toate partidele cu greutate au contribuit (sau cel puțin așa au declarat) la rezolvarea situației de acum. Și tot la fel ca atunci, administrația PNL putea foarte bine să evite o problemă de acest fel sau să explice public procedurile care le au în vedere dinainte ca nemulțumirea elevilor să ajungă la un maxim și să fie exprimată pe toate canalele de comunicare.

Hotărârea pentru toate bursele a fost votată de către CLM în 23 decembrie.

Proiectul de Hotărâre privind stabilirea cuantumului burselor de performanță, merit și studiu acordate în învăţământul preuniversitar de stat din Municipiul Arad pentru anul școlar 2020-202 a fost votată de către consilierii municipali. Viceprimarul Lazăr Faur a subliniat că „pe măsură ce vor veni fonduri vom plăti nu doar bursele sociale – proiect de hotărâre pe care l-am adoptat săptămâna trecută –, ci şi bursele de merit. Între timp, am primit alocări bugetare şi, iată, astăzi am reuşit să adoptăm proiectul de hotărâre privind plata burselor de merit.

De ce nu s-au acordat toate bursele?

În conformitate cu HG nr. 1064 din 4 decembrie 2020, Guvernul României a stabilit un nivel mai mare al burselor decât anticipase inițial administrația locală și pentru care pregătise fonduri în acest sens.

În plenul ședinței din 18 decembrie, care a atras atenția mai mult din pricina alegerii viceprimarilor, consilierul Cătălin Costea (USR PLUS) a ridicat problema burselor școlare cerând o rezolvare cât mai grabnică, iar primarul a oferit același răspuns care l-a transmis ulterior presei.

„Pentru a nu întârzia acordarea acestor burse, le aprobăm cu valoarea stabilită prin lege și în funcție de înțelegerea la care ajungem cu Guvernul, le acordăm și pe celelalte. Momentan avem buget pentru bursele sociale mărite şi le acordăm, a precizat Călin Bibarț.

Un număr total de 2.370 burse sociale au fost acordate. Beneficiarii vor primi câte 60 lei/lună pentru perioada septembrie-noiembrie, respectiv 100 lei/lună începând cu luna decembrie și până la finele anului școlar 2020-2021. 

PSD susține că implicarea Csillei Aur a fost factorul determinant.

După o muncă susținută în comisii, s-au găsit rezolvări pentru toate problemele care au fost ridicate atunci când s-a spus că bursele vor putea fi acordate doar în anul 2021, au precizat reprezentanții PSD înaintea ședinței din 23 decembrie. Csilla Aur (PSD), consilier municipal și cadru didactic, a declarat că se bucură că „împreună cu toți colegii din Consiliul Local al Municipiului Arad am reușit să aducem o veste bună pentru elevii arădeni.” Aceasta a ținut să specifice că „elevii merituoși vor beneficia de burse inclusiv pentru lunile de școală de la începutul anului școlar până în prezent, retroactiv.

Călin Bibarț declară că banii au venit de la Guvern.

După anunțul făcut de PSD, edilul a anunțat și el, într-o conferință de presă împreună cu Lazăr Faur (noul viceprimar din partea PNL), că Guvernul a alocat fonduri în valoare de 1 milion de lei și pentru bursele de merit, studiu și performanță: „Mâine, după şedința CLM demarăm procedurile şi ne asigurăm că elevii primesc aceste fonduri bine meritate!” Un total de 3.236 de burse ar urma să fie acordate cu aceste fonduri.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.