Guvernul Cîțu a fost votat de Parlament cu 260 voturi. O singură femeie în cabinetul cu 21 bărbați și 18 ministere

În seara zilei de 23 decembrie, guvernul susținut de PNL, USR PLUS și UDMR a fost învestit în Parlament cu voturile a 260 de deputați și sentori. Florin Cîțu și ceilalți miniștri au depus jurământul la Cotroceni în prezența lui Klaus Iohannis și au avut o ședință a Guvernului la Palatul Victoria.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat înaintea votului din Parlament că PNL a pierdut alegerile naționale şi românii i-au trimis acasă pe liberali pentru că „au pus în pericol sănătatea, viaţa, locurile de muncă şi educaţia copiilor.” Partidul Social-Democrat nu a participat la consultările cu președintele Iohannis în semn de protest pentru faptul că acesta s-a antepronunțat în privința acordării mandatului de premier și nu a dat posibilitatea partidului cu cei mai mulți parlamentari să încerce formarea unei majorități.

Nu vrem din nou austeritate, sărăcie şi privatizări cu dedicaţie, aşa cum dreapta a făcut cât a condus ţara. România nu mai poate suporta o nouă guvernare tip CDR, dar fix asta oferă azi ţării.

Marcel Ciolacu

Premierul desemnat, Florin Cîţu, a declarat, înaintea votului, că parlamentarii PSD mai au tupeul să le vorbească românilor după ce guvernul acestora a adoptat Ordonanţa 13 dar a și lăsat țara cu multe probleme.

Nu e aşa că sunteţi terminaţi că sunt aici? Nu e aşa? Sunteţi speriaţi. Ce vă mai sperie o guvernare Cîţu… Nu e aşa? Asta e, nu? Am văzut multe în Parlament în ultimii patru ani de zile, dar tupeu la limita nesimţirii cum am văzut astăzi, mai rar.

Florin Cîțu

În ședința de plen au votat pentru învestirea Guvernului Cîțu 260 de parlamentari şi 186 împotrivă.

Componența Guvernului Cîțu

 • Florin Cîțu, prim-ministru;
 • Dan Barna, viceprim-ministru;
 • Kelemen Hunor, viceprim-ministru;
 • Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale;
 • Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe;
 • Alexandru Nazare, ministrul finanţelor publice;
 • Lucian Bode, ministru de interne;
 • Sorin Cîmpeanu, ministrul educației naționale;
 • Virgil Popescu, ministrul energiei;
 • Adrian Oros, ministrul agriculturii;
 • Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii;
 • Raluca Turcan, ministra muncii şi protecţiei sociale;
 • Cătălin Drulă, ministrul transporturilor;
 • Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului;
 • Stelian Ion, ministrul justiției;
 • Cristian Ghinea, ministrul investiţiilor și proiectelor europene;
 • Vlad Voiculescu, ministrul sănătății;
 • Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării;
 • Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;
 • Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor;
 • Eduard Novak, ministrul tineretului și sportului.

Deputatul George Simion, copreședintele AUR, a concluzionat că motivul din spatele învestirii rapide a Guvernului a fost bugetul pe anul 2021, pe care forțele politice ale coaliției „l-au împărţit şi l-au negociat până în ultima secundă.

Coaliţia de centru-dreapta propune un program de guvernare care îmbină măsurile de ieșire din criză cu politicile de dezvoltare pe termen lung, a precizat în declarația sa de după vot, Florin Cîțu, „pentru a construi România normală, la care aspiră fiecare român.” Noul model de dezvoltare economică şi socială are în prim-plan investițiile ca motor al dezvoltării economice care să genereze cea mai mare creștere economică din UE în intervalul 2021- 2024, a mai adăugat premierul.

În cadrul ceremoniei de depunere a jurământului, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că „au trecut aproape doi ani în care am avut campanii electorale, alegeri. Acum, acest ciclu s-a închis. S-a închis ciclul în care noi cei de aici ne-am angajat şi am promis. Acum, la sfârşitul acestui ciclu vă spun sincer – La treabă!

O singură femeie în Cabinet – între discriminare, neconstituționalitate și dezinteres

Experți privind incluziunea au atras atenția că întregul Guvern Cîțu, format din 20 bărbați și o singură femeie, ar încălca atât Constituția României, cât și legea privind egalitatea de șanse între bărbați și femei. Societatea civilă a fost vocală pe acest aspect de când au fost anunțate numele propuse la fiecare minister la începutul săptămânii.

Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

Articol 16, alin (3), Constituția României

Avocatul Poporului a transmis un punct de vedere înaintea votului, anunțând că nu va sesiza Curtea Constituțională. În opinia instituției „chiar dacă realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este un element important în prevenirea şi eliminarea inechităţilor sociale manifestate la nivelul societăţii, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparţine exclusiv partidelor din coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului”.

În domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, România a armonizat legislaţia specifică, în acord cu reglementările internaţionale şi comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia, mai specifică Avocatul Poporului. Instituția poate sesiza Curtea Constituţională doar cu privire la conţinutul legilor şi ordonanţelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competenţele, se precizează în comunicat.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.