Agresiune rasistă în Brașov: 2 agenți de pază ai Carrefour au bătut violent o tânără de 18 ani

Asociația Femeile se Implică (A-FI) a făcut public un caz de agresiune fizică și discriminare împotriva unei tinere de 18 ani de etnie romă, petrecut în 1 decembrie de către personalul de pază al unui hipermarket Carrefour din Brașov. Agresorii sunt în libertate, iar pentru violențele suferite tânăra a avut nevoie de o săptămână de spitalizare. Cei care doresc să ajute asociația în eforturile în justiție pot intra în contact folosind adresa femeileseimplica@gmail.com .

Conform asociației și presei locale, tânăra făcuse cumpărături într-un hipermarket Carrefour dintr-un nou mall și mai intrase într-un alt hipermarket al aceluiași lanț, neavând bonul fiscal asupra sa de la primele cumpărături. După ce tânăra a trecut de casele de marcat, doi agenți de pază i-au spus să îi însoțească, aceasta i-a urmat știind că nu a făcut nimic greșit, doar pentru a fi izolată într-o cameră unde agenții nu doar că au acuzat-o de furt dar au și lovit-o cu pumnii și picioarele când aceasta a negat. Chiar și șeful pazei, chemat să participe la „interogatoriu”, ar fi avut un comportament violent, lovind-o pe tânără peste față și strângând-o de gât.

Apelul la 112 a victimei nu a dat rezultate, în timp ce apelul agenților de pază pentru raportarea presupusului furt a fost onorat cu rapiditate.

Când a fost lăsată singură în cameră, tânăra a sunat la 112 pentru a cere ajutor, solicitarea ei rămânând fără un răspuns precis privind sosirea echipajului de poliție. Agenții de pază au solicitat și ei intervenția poliției, printr-un apel la 112, pentru a semnala presupusul furt. Un echipaj al secției 5 de Poliție Brașov a sosit imediat pentru a da curs sesizării agenților.

Cazul a ajuns în atenția publică deoarece tânăra victimă a luat contact imediat cu o prietenă a ei care se află în programul A-IA de susținere și suport a tinerelor ce părăsesc sistemul de adopție și își construiesc propriul lor drum în viață. Un reprezentant al ONG-ului s-a deplasat imediat la hipermarketul Carrefour cerând să o vadă pe tânăra bătută cerând să se explice momtivele reținerii, solicitare care nu a fost onorată de către agenții de poliție care erau preocupați de cazul așa-zisului furt.

Poliția a dat dovadă nu doar de incompetență ci și misoginie și rasism.

Membra asociației a observat starea deplorabilă a tinerei care era în stare de șoc, avea urme de agresiune pe gât și o față congestionată. Escortați la secția 5, Poliția a deschis a deschis un dosar penal de învinuire cu infracțiunea de furt împotriva tinerei, fără să ia în considerare agresiunea fizică vizibilă care s-a comis asupra ei. Abia mai târziu, când au început cercetările și probatoriul administrat în cauză, „polițiștii Secției 5 Poliție Brașov s-au sesizat din oficiu și au extins verificările efectuând cercetări, in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă”, informează IPJ Brașov.

Foto: Ulrike Mai

Institutul de Medicină Legală a confirmat violența fizică suferită de victimă și a emis un certificat medico-legal care atestă leziunile traumatice ce au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. Agresiunea suferită, acuzația de furt dar și un apel telefonic de amenințare au lăsat traume atât fizice cât și emoționale, ce s-au resimțit în următoarele zile prin probleme cu somnul și teamă de a părăsi locuința.

Agresiunea filmată de camere video, confirmată de directorul hipermarketului!

La intervenția avocatei A-FI care va reprezenta în instanță drepturile tinerei, diretorul hiperarketului, Daniel Căciulă, a recunoscut că a vizualizat agresiunea împotriva tinerei pe camera video, iar la prezentarea extrasului de cont al cardului cu care tânăra cumpărase produsele pentru care fusese acuzată că le-a furat, directorul nu a putut oferi nici o explicație acuzației și nici agresiunii fizice comise de agenții de pază, precizând doar că a fost concediat unul din agresori.

Din centrul de plasament, la liceu, pentru a deveni arhitectă

Tânăra din Brașov a fost, timp de 18 ani, plasată în grija serviciilor sociale, s-a devoltat alături de asistenții maternali și în prezent urmează cursurile unui liceu cu dorința de a deveni arhitectă. Cum se pot oferi șanse de integrare socială cu drepturi egale pentru toți cetățenii acestei țări indiferent de etnie, statut social sau gen, când o fată de etnie romă nu poate intra într-un hipermarket precum Carrefour, fără să nu i se pune automat eticheta de „hoață”?

Brașov, centru
Foto: Andrei Magnea

Societatea ar trebui să fie indignată de violența fizică comisă asupra unei fete de 18 ani lipsită de apărare într-un spațiu care promite siguranța tuturor clienților fără discriminare și cu respect pentru demnitatea lor. Agenții nu au nici un drept, nici măcar poliția în a agresa o persoană lipsită de apărare. Rolul Poliției devine tot mai irelevant dacă siguranța oamenilor este pusă în pericol în asemenea manieră, iar tot ce fac reprezentanții „uniformei” este să lase agresorii liber și să investigheze victimele.

Apel la sprijin pentru a face dreptate

Asociația care încearcă să aducă în fața judecătorilor nedreptatea suferită de tânăra de 18 ani, face apel la opinia publică și la societatea civilă să ia notă de acest caz și să sprijine demersurile legale pe care le-au inițiat împotriva Carrefour România. Doar așa se poate înainta pentru respectarea drepturilor femeilor, egalitatea de șanse și eliminarea oricărei forme de violența împotriva fetelor și femeilor. Cei interesați pot adresa un mesaj la adresa femeileseimplica@gmail.com, cont donații – IBAN RO25 RZBR 0000 0600 2014 8201, CUI 39055478.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.