Extinderea facilităților pentru agenții economici din municipiul Arad?

USR-PLUS a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune administrației locale din municipiul Arad extinderea reducerii impozitului pe clădiri acordate în baza OUG 181/2020. În urma solicitărilor venite din partea unor antreprenori arădeni, consilierii municipali USR-PLUS doresc acordarea reducerii cu până la 50% a impozitului și pentru agenții care dețin Certificate pentru situații de urgență, ca urmare a întreruperii parțiale a activității, nu doar celor cu întrerupere totală, cum este în prezent.

Combaterea epidemiei cu coronavirus a afectat activitatea multor firme, în special a celor din domeniul HoReCa. Restricțiile impuse de autorități trebuie echilibrate printr-o măsură necesară pentru susținerea agenților economici impactați direct, iar acordarea unor facilități de natură fiscală reprezintă instrumentul cel mai la îndemână a administrației locale.

Conform prevederilor OUG menționate, autoritățile locale au posibilitatea de a acorda o reducere de până la 50% a impozitului anual pe clădiri nerezidențiale folosite pentru activitatea economică, dacă proprietarii sau utilizatorii acestora au fost obligați să își întrerupă total sau parțial activitatea economică. În prezent, această situație este aplicabilă în municipiul Arad prin HCLM 476/2020, însă numai pe perioada stării de urgență și/sau alertă și numai celor care, obligați de lege, și-au întrerupt TOTAL activitatea.

Chiar dacă acum vom avea un minus la bugetul local, vom evita probleme mai mari în viitor. Totodată, sunt mari șanse ca aceste pierderi să poată fi decontate ulterior din fondurile de asistență financiară oferite de UE.

usr-plus arad

Reprezentanții USR-PLUS consideră că în municipiul Arad există mulți agenți economici a căror activitate a fost afectată de măsurile pentru combaterea pandemiei, dar care și-au întrerupt parțial activitatea, dețin Certificatul pentru situații de urgență și pe care o asemenea reducere i-ar sprijini în continuarea activităților, achitarea datoriilor către furnizori și Stat, preucm și eviterea pierderii unor locuri de muncă.

Scopul proiectului făcut public de către reprezentanții municipali USR-PLUS este acela de a preveni încetarea activității firmelor și efectele care ar urma din acest lucru., adică pierderea locurilor de muncă, șomaj, neplata unor taxe și impozite, dar și blocaje financiare ulterioare prin neplata datoriilor la furnizori. Astfel, considerând că toți agenții economici arădeni care întâmpină probleme merită sprijin, se propune Consiliului Local Municipal modificarea HCLM 476/2020, pentru extinderea facilităților prevăzute în OUG 181/2020 (art.15).

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.