Memoria chimică a plantelor afectează șansele de creștere și supraviețuire a plantelor descendente

Defecte de creștere și dezvoltare al anumitor plante ar fi cauzate de ceea ce cercetătorii denumesc „amintirile” plantelor. Lucrarea realizată de o echipă internațională de cercetători ar putea fi crucială pentru creșterea plantelor în medii ostile.

Oamenii de știință1 au descoperit mecanismul prin care plantele, pentru a supraviețui și a prospera, își „memorează” schimbările petrecute în mediul lor. Mai exact este vorba de modificarea chimică a ADN-ului și a proteinelor histonice, care modifică modul în care ADN-ul este ambalat în nucleul celulei și felul în care se exprimă genele, proces cunoscut sub numele de reglare epigenetică.

De obicei, aceste informații sunt resetate în timpul reproducerii plantelor, însă într-o nouă lucrare2 publicată în revista elife s-a descoperit că unele plante nu pot șterge sau „uita” aceste informații și astfel le trnasmit descendenților lor, afectându-le șansele de supravieţuire dar și rezultând în defecte de creștere cum se poate vedea și în imaginea de mai jos. Cele două proteine identificate, cunoscute anterior doar pentru inițierea și momentul înfloririi se pare că sunt de asemenea responsabile pentru controlul „memoriei” plantelor.

Descoperirea este importantă pentru reproducerea plantelor, fiind necesară netransmiterea defectelor pentru stabilitatea genomului. Cercetătorii afirmă că următorul pas este să afle cum pot modifica astfel de „amintiri” în scopuri de creștere a plantelor, astfel încât generațiile ulterioare să arate o adaptabilitate mai mare pentru a le permite să prospere într-un mediu în schimbare cum este cel actual dar nu numai.


1 – de la Universitatea din Warwick (Regatul Unit), Universitatea Paris Saclay (Franța), Institutul Max Planck pentru Biologie al Dezvoltării (Germania), Universitatea de Stat din Ohio și Centrul de Știință a Plantelor Donald Danforth (SUA) ) și Universitatea Nagoya (Japonia).

2 – „Un nou rol pentru histonele demetilaze în menținerea integrității genomului plantelor” A new role for histone demethylases in the maintenance of plant genome integrity, Javier Antunez-Sanchez, Matthew Naish, Juan Sebastian Ramirez-Prado, Sho Ohno, Ying Huang, Alexander Dawson, Korawit Opassathian, Deborah Manza-Mianza, Federico Ariel et all, octombrie, 2020, disponibil la: https://elifesciences.org/articles/58533

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.