Gest inedit în Parlamentul României: toți reprezentanții USR și-au dat demisia pentru a nu beneficia de pensii speciale

Toți parlamentarii USR și-au depus astăzi demisia, au anunțat reprezentanții USR. Acest gest a fost făcut pentru ca aceștia să beneficieze de pensiile speciale care le reveneau, deputații și senatorii nefiind angajați la Parlament pe durata mandatului ci primind o indemnizație.

Un privilegiu nemeritat pe care vechile partide l-au acordat politicienilor”, așa descriu cei de la USR-PLUS pensiile speciale. Aceștia mai susțin desființarea tuturor privilegiilor de care beneficiază parlamentarii, nu doar pensii ci și imunitate pentru percheziţii, reţineri sau arestări fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, aceasta putând fi ridicată numai de către Camera din care deputatul sau senatorul face parte, în conformitate cu prevederile art. 72 din Constituție, republicată. Parlamentarii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Aceste pensii sunt condiționate de existența unui mandat complet, astfel că niciun reprezentant al USR nu va beneficia de ele. Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă.

Dan Barna, președinte USR

Decizia senatorilor şi deputaţilor USR de a-şi da demisia în ultima lună de mandat se bazează pe alin. 4 art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care precizează că pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.

Noi, parlamentarii USR, ne-am ţinut de cuvânt şi ne ţinem în continuare: nu vrem pensii speciale!

Dan Barna, președinte USR

Prin aceste demisii parlamentarii USR-PLUS doresc să arate că lupta lor pentru eliminarea pensiilor speciale și a oricăror privilegii nemeritate nu este doar la nivel declarativ. Până acum și celelalte partide au susținut verbal acest demers, fără să facă nimic real pentru realizarea lui.

Pe agenda Parlamentului este deja de 4 ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Reprezentanții USR-PLUS spun că vor face din eliminarea pensiilor speciale o condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.