Elevii din Arad mai așteaptă, Primăria și Guvernul PNL vor să cumpere tablete mai scumpe cu 5.000.000 lei decât în octombrie

Elevii trebuie să mai aștepte după tabletele pentru școala online. Deși achiziția tabletelor este o problemă veche de cel puțin 7 luni, Primăria Arad și Guvernul Orban au decis în noiembrie că trebuie să cheltuiască mai mulți bani publici pentru dispozitivele necesare pentru o desfășurare cât de cât normală a cursurilor pe internet. Față de prețul calculat și aprobat în octombrie, reprezentanții PNL au decis că este necesară cheltuirea suplimentară a încă 5.231.808 de lei pentru tabelete din municipiu. Doar pentru aceste dispozitive totalul ajunge la 26.112.907 de lei.

Diferența în creștere decisă de reprezentanții PNL este de 288 lei pentru fiecare dintre cele 18.166 de tablete calculate și votate în octombrie de către Consiliul Local Municipal. Astfel, se vor cheltui aproape 1400 lei pentru o tabletă și 3600 lei pentru un laptop ce ar intra în posesia elevilor și profesorilor în anul școlar viitor!

Cumva, cei 1.149 de lei (adică 238 euro) aprobați în 23 octombrie prin HCLM Arad nr. 461 au fost considerați de către reprezentanții PNL prea puțini pentru o tabletă cu conexiune la internet (deși o ofertă din partea furnizorilor prezenți în piață ar rezulta într-un preț mult mai mic), așa că în noul Proiect de Hotărâre Nr. 433 ce urmează a fi votat în ședința din 16 noiembrie, prețul per tabletă va fi de 1.437 lei (adică 298 euro), prețuri care includ TVA.

Modificarea a fost posibilă prin Ordinul nr. 1223 din 30 octombrie 2020, Ministerul Fondurilor Europene modificând astfel Ghidul solicitantului pentru Apelul de proiecte nr.2, Programul Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC), la Capitolul 1.8 Alocarea stabilită pentru apelul de proiecte 2, și a precizat că:

finanțarea achiziției echipamentelor IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar se acordă în limita unei valori nerambursabile de 250 euro/tabletă fără TVA pentru uz școlar (cu abonament lunar la internet pe o perioada de minim 24 luni, inclus în valoarea de achiziție), echivalentul în lei la cursul specificat în ghidul solicitantului (în cazul achizițiilor efectuate după data semnării contractului de finanțare).

PNL nici nu a votat modificarea din cauza căreia procedura de LICITAȚIE va trebui cel mai probabil RELUATĂ, a început să își facă materiale de campanie electorală cu acest subiect, cu toate că suntem în luna noiembrie, iar în toată pandemia cu coronavirus începută din luna aprilie astfel de tablete nu au ajuns la elevii care ar avea nevoie de ele!

Atât consilierul Lazăr Faur cât și consilierul Mihai Pașca își fac publicitate cu acest subiect, deși până ce ar ajunge dispozitivele la destinatari campania electorală se va fi încheiat. „Nu știm cât va dura și trebuie să sprijinim efortul părinților și profesorilor. Achiziția tabletelor oferă un mare ajutor și contribuie la îmbunătățirea condițiilor în care învață cei mici, a declarat în materialele electorale Lazăr Faur (PNL).

Reprezentanții PSD din Consiliul Local Municipal dau asigurări că vor vota proiectul înaintat de către PNL Arad, pentru că finanțarea de tablete pentru susținerea învățământului online ar fi una dintre propunerile celor din PSD încă din primăvară când au depus un proiect de hotărâre în acest sens, însă administrația liberală nu a catadicsit să îl introducă pe ordinea de zi.

Au trebuit să treacă 8 luni de zile pentru ca PNL să ajungă la sentimente mai bune și să se învoiască în sfârșit să dea curs la inițiativa noastră. Chiar și așa învățământul online decurge anevoios și sunt sute de copii în municipiu care nu au posibilitatea materială să întrunească condițiile tehnice necesare acestui tip de învățare. Facem tot ceea ce putem și suntem mereu alături de arădeni cu fapta

Csilla Aur, consilier local municipal (PSD)

Tablete de 383.000 de lei aprobate deja în luna mai. USR-PLUS dorește un proiect similar pentru 400 de tablete de urgență.

Povestea tabletelor nu este una nouă. În primăvară, a avut loc o astfel de dezbatere aprinsă, iar în cele din urmă Primăria Arad condusă de aceiași oameni astăzi, a aprobat în 6 mai achiziția tabletelor așteptate de elevi de două luni, plătind din bugetul public suma de 383.000 de lei, stabilită ca urmare a solicitării nr. 30159/05.05.2020 din partea Inspectoratului Școlar Județului Arad.

O procedură similară ar dori și reprezentanții USR-PLUS din forul local pe lângă achiziția celor 18.000 de tablete. Aceștia susțin că procedura pentru proiectul cu fonduri euroepen este prea îndelungată pentru realitatea cotidiană. Astfel, pentru a ajuta elevii care au absolută nevoie de tablete, se impune achiziția unei cantități mai mici, prin procedură simplificată.

USR-PLUS a depus un Proiect de Hotărâre care prevede achiziția de urgență a 400 de tablete, fiind dispusă alocarea a 600.000 de lei pentru acest lucru dar și pentru costul asigurării acestora și al abonamentului la internet pe perioada rămasă până la finele anului școlar 2020-2021. Destinația dispozitivelor ar fi elevii din municipiul Arad care au nevoie urgentă de un astfel de dispozitiv pentru a putea participa la cursurile școlii online.

În municipiul nostru sunt elevi care provin din familii cu venituri reduse sau cu mai mulți frați. Aceștia, în special dacă sunt în ani terminali ai ciclurilor de învățământ, au nevoie de urgență de mijloacele tehnice necesare școlii online.

Florin Stana, consilier local Municipal (USR-PLUS)

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.