Efectele închiderii școlii: trenuri suspendate și susținerea tezelor anulată

Prin Hotărârea nr. 52 a Consiliului Național pentru Situații de Urgență s-a instituit, printre alte măsuri, și închierea școlilor pe întreg teritoriul României. Drept urmare, toți elevii și profesorii își mută activitatea în mediul online pentru care s-au făcut pregătiri cu mare întârziere. Alte efecte ale închiderii școlii ar fi și suspendarea unor trenuri destinate în principal pentru naveta elevilor, dar și înlocuirea tezelor cu un alt tip de examinare.

Cu toate că decizia de închidere a școlilor nu este împărtășită de alte guverne ale statelor membre UE cu câteva excepții (Cehia, Polonia, Lituania), conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin vocea lui Raed Arafat a declarat că decizia este motivată de reducerea mobilităţii şi a contactului, îndreptată către scăderea riscului de îmbolnăvire de la copii la familiile lor. Reprezentantul DSU a adăugat că, în ciuda faptului că există păreri diferite, unii dintre părinţi doresc ca şcoala să se mute online, la fel ca şi o parte a profesorilor, care consideră că decizia este una bună.

Am văzut din primele zile ale anului școlar părinți care se aflau la porțile școlilor fără să poarte mască, trebuie să luăm în calcul și traficul din marile orașe.

Monica Anisie, Ministra Educației și Cercetării

Ministra Educației, Monica Anisie, a declarat la rândul ei că decizia Guvernului este îndreptată dincolo de spațiul școlilor, fiind vorba de pericolul de îmbolnăvire din afara clădirilor. Chiar dacă rata de infectare pentru elevi și cadrele didactice este sub 1%, studiile realizate de epidemiologi ar arăta că cei mai eficienți transmițători ai virusului sunt copiii. Raed Arafat a subliniat că acel procent este cel al persoanelor testate, numărul real și al celor asimptomatici putând fi mult mai mare.

Reprezentanții Ministerului Educaţiei şi Cercetării au mai precizat că în acest an școlar elevii nu vor mai susţine teze. În locul acestora va fi implementată „evaluarea sumativă”, decizia fiind luată în urma consultării cu toţi actorii educaţionali.

CFR Călători suspendă în contextul închiderii școlilor, mai multe trenuri destinate în principal navetei elevilor

Decizia va fi implemntată de luni și are caracter temporar, călătorii putând să se bucure din nou abia după ce se revizuiesc măsurile restrictive luate la nivel național sau local.

Purtarea măştii de protecţie la bordul trenurilor CFR Călători este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum şi în zonele de aşteptare a trenurilor (adică în staţii, pe peroane, în săli de aşteptare). În cazul verificării scopului călătoriei (la tranzitarea altor localităţi, sau efectuarea călătoriei în intervalul orar 23:00 – 05:00, cf. Art. 4 lit. C din Hotărârea 52 a CNSU), călătorii trebuie să păstreze biletul de tren şi după efectuarea călătoriei şi la ieşirea din gară.

Trenurile suspendate temporat:

 • R2207, în relaţia Arad – Curtici,
 • R2210, în relaţia Curtici – Arad,
 • R2232, în relaţia Timişoara Nord – Remetea Mică,
 • R2233, în relaţia Remetea Mică – Timişoara Nord,
 • R2606, în relaţia Arad – Timişoara Nord,
 • R9612, în relaţia Buziaş – Timişoara Nord,
 • R9665, în relaţia Timişoara Nord – Stamora Moraviţa,
 • R9666, în relaţia Stamora Moraviţa – Timişoara Nord,
 • R2703, în relaţia Subcetate – Simeria,
 • R2724, în relaţia Simeria – Subcetate,
 • R2188, în relaţia Lugoj – Margina.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.