Adoptarea bugetului UE 2021-2027 ar putea fi amânată

Președinția Consiliului UE asigurată de Germania avertizează că adoptarea cadrului financiar multianual, adică bugetul UE, pe următorii 7 ani ar putea fi amânată din lipsa întâlnirilor în persoană între membrii executivului european și parlamentarii europeni.

Încă de la începutul pandemiei cu coronavirus, oficialii Uniunii Europene au restrâns întâlnirile ne-esențiale în persoană, optând pentru videoconferințe. Acum că valul 2 al infectărilor este în desfășurare, Bruxelles-ul înregistrând cea mai mare rată de infectări noi din orice oraș din lume, oficialii germani care asigură Președinția Consiliului UE și-au exprimat temerile că adoptarea bugetului de triliarde de euro ar putea fi amânată.

Doar întâlnirile esențiale au loc acum în persoană în una din capitalele Uniunii cu respectarea măsurilor sanitare (purtarea măștilor, distanță de 2 metri între interlocutori etc), pe subiecte cum ar fi coordonarea și finanțarea răspunsurilor la criza COVID-19. Un summit al UE a fost întrerupt în octombrie tocmai pentru că mai multe dintre persoanele participante au fost depistați pozitiv, iar o plenară a Parlamentului European în Strasburg a fost anulată tocmai din temeri de răspândire a virusului.

Reprezentanți ai Președinției Consiliului spun că lipsa întâlnirilor în persoană între deputații europeni și executivele Statelor Membre face aproape imposibilă negocierea și discutarea pe larg a alocărilor financiare pentru 2021-2027.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.