O sondă NASA a aterizat cu succes pe asteroidul Bennu

După 688 de zile în jurul asteroidului Bennu, OSIRIS-REx a ajuns în final la destinație. Sonda spațială a NASA și-a îndeplinit obiectivul crucial – de a zbura până la suprafața asteroidului și a prelua un eșantion „curat” din solul lui Bennu.

Întreaga sondă spațială nu a aterizat de fapt pe asteroidul Bennu. În schimb, s-a apropiat foarte mult de suprafața acestuia, moment în care și-a extins mecanismul de prelevare al probelor. Touch-and-Go sau TAGSAM este un braț articulat de 3,35 metri lungime. După contactul cu solul timp de aproximativ 6 secunde, acesta a aruncat azot gazos către sol, ceea ce a făcut particulele fine să se ridice și a fost prins în colectorul de probe.

La peste 321 de milioane de kilometri distanță de Terra, brațul sondei OSIRIS-REx a coborât atent, în craterul Nightingale, cu o viteză de aproximativ 10cm pe secundă, atingând suprafața asteroidului așa cum au anticipat cercetătorii. După aproximativ 10 zile se va cunoaște cu siguranță dacă colectarea a reușit, în acest timp rotația navei spațiale indicând o schimbare a masei sale care arată că transportă materialul eșantion.

Sonda NASA va continua să studieze asteroidul Bennu timp de câteva luni înainte de a călători încet înapoi spre Pământ în septembrie 2023. Astronomii de pretutindeni sunt încântați de acest nou succes al tehnologiei spațiale.

Imagini: NASA / Goddard / Universitatea din Arizona

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.