Partidul Zorii Aurii a fost clasificat de justiția din Grecia drept organizație criminală

O mare victorie pentru anti-fascism a avut loc astăzi când un tribunal din Grecia a concluzionat că partidul Zorii Aurii (Hρysi Avgi) de sorginte fascistă este în fapt o organizație criminală, responsabilă de moartea lui Pavlos Fyssas în 2013, dar și a lui Sahzat Lukman și atacuri împotriva multor altor persoane.

Partidul xenofob Zorii Aurii, fondat de către Nikolaos Michaloliakos, există pe scena politică din Grecia din anul 1993. Doar în urma alegerilor legislative din mai 2012 acesta a intrat în Parlament, obținând 21 de mandate din totalul de 300, iar în 2015 a câștigat 18 mandate, clasându-se pe locul 3 în topul partidelor. În procesul intentat un total de 68 de membri ai partidului au fost puși sub acuzare, împreună cu fondatorul Michaloliakos și mulți alți parlamentari. În alegerile din 2019 partidul nu a mai trecut pragul de accedere în Parlament.

Verdictul din 7 octombrie îi plasează pe Nikolaos Michaloliakos, Elias Kasidiaris, Giannis Lagos, Panagiotis Germenis, Elias Panagiotaros și Nikos Papas drept liderii unei organizații criminale, ceea ce înseamnă că acțiunile criminale desfășurate de membrii organizației au avut un plan politic în spate. Alți 17 membrii de partid așteaptă verdictul alături de liderii mai-sus menționați, care ar putea primi până la 15 ani de închisoare. Criminalul care l-a ucis pe Pavlos Fyssas în 2013, Yiorgos Roupakias, de la care s-a declanșat întregul proces ce a durat 5 ani de zile, a primit o sentință de închisoare pe viață.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.