Integritatea Spațiului Schengen pusă în pericol de către Guvernul Ungariei

Reprezentanți ai Comisiei Europene au atenţionat pe 1 septembrie Guvernul Ungariei în ceea ce privește decizia unilaterală de a închide din nou frontierele ţării din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Executivul Uniunii Europene atrag atenția că acțiunile girate de Viktor Orban pus în pericol integritatea Spaţiului Schengen.

Didier Reynders, Comisarul european pentru Justiție, a declarat pe rețelele de socializare că alături de Ylva Johansson, Comisara europeană pentru afaceri interne, că au transmis o scrisoare Guvernului din Ungaria privind discriminarea bazată pe naţionalitate şi a făcut apel la Viktor Orban pentru a păstra integritatea Spațiului Schengen al cărui membru este țara pe care o conduce.

Deși anunțase o mai bună coordonare privind frontierele Statelor Membre în contextul pandemiei cu noul coronavirus, se pare că situația nu este tocmai bună din acest punct de vedere. Comisia Europeană rămâne incapabilă în fața prevenirii a astfel de decizii uniltarale a unor State Membre, cum este Ungaria. Rămâne de văzut dacă scrisoarea adresată Guvernului Orban va avea efecte pozitive sau solidaritatea dispare din nou din Uniunea Europeană.

Ungaria a introdus începând din septembrie măsuri stricte privind intrarea pe teritoriul țării. Guvernul prevede însă excepţii de la interdicţia de acces pentru cetăţenii statelor Grupului de la Visegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia). Astfel, aceștia din urmă pot intra în Ungaria fără alte restricții dacă pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puţin de 5 zile.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.