Doi ani de la atacul terorist cu mașină din Charlottesville, SUA

Pe 12 August 2017, o mașină a intrat din plin într-un grup de activiști anti-rasiști care manifestau pașnic în Charlottesville împotriva mitingului neo-nazist „Unite the Right” la care au participat activiști Ku Klux Klan și alte grupări de supremasiști, naționaliști și antisemiți. În urma atacului terorist, caracterizat astfel de către directorul FBI, a murit o tânără de 32 de ani numită Heather Heyer.

James Alex Fields Jr., venind din statul Ohio, și-a condus în mod deliberat mașina cu o viteză de 37–45 km/h într-o mulțime de oameni care manifestau pașnic împotriva mitingului supremasist „Unite the Right” din Charlottesville, Virginia. Prin actul său tânărul de 20 de ani a ucis-o pe Heather Heyer (32 de ani) și a rănit un total de 35 de persoane, 5 având nevoie de spitalizare fiind în stare gravă.

Heather Heyer

Fields mai fusese închis la școala de corecție pentru acte de violență și amenințare la adresa mamei sale, imobilizată într-un scaun cu rotile. A încercat să se înroleze în armată după terminarea liceului însă nu a trecut stagiunea de antrenament. Încă din perioada liceului tânărul își manifesta deschis filo-nazismul, iar înaintea atacului terorist din 2017 a publicat poze de la manifestațiile supremasiste unde a participat, precum și simbolul unei organizații neo-naziste din SUA.

A fost arestat și în decembrie 2018 a fost condamnat pentru omor de primul grad (1 cap de acuzare), răniri cu intenție (3 capete de acuzare), vătămare agravată cu intenție (3 capete de acuzare), asalt criminal (2 capete de acuzare), lovire și fugă de la locul faptei (1 cap de acuare), infracțiunea federală de violență motivată rasial (1 cap de acuzare), alte infracțiuni federale motivate de ură (29 de capete de acuzare). Acesta a pledat vinovat la toate acuzațiile pentru a evita pedeapsa cu moartea. În iulie 2019 a primit sentința finală: închisoare pe viață și 419 de ani adiționali după gratii.

Foto principal: Ryan Kelly

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.