Un soi de ciupercă din Cernobîl va putea fi folosită ca scut împotriva radiațiilor pe Marte

Tot ce fac oamenii în spațiul extra-terestru este legat de ce se întâmplă pe planeta noastră. Chiar ceva simplu cum este o ciupercă absorbantă de radiații, descoperită în fostul reactor nuclear de la Cernobîl, a fost folosită pentru a proteja astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Oamenii de știință plănuiesc să folosească aceeași metodă pentru protecția anti-radiații din viitoarele colonii pe Marte.

Atmosfera Terrei este nu doar ceva impresionant și cu un echilibru chimic delicat, ci și un mijloc puternic de protecție a oamenilor, animalelor și plantelor de pe suprafața planetei. ⁠Expunerea la razele cosmice sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor care părăsesc atmosfera și se aventurează în spațiu.

Ciuperca este soluția mai ieftină

Ideea creșterii unor scuturi anti-radiații din organisme vii a venit în 2018, când Xavier Gomez și Graham Shunk erau elevi în Carolina de Nord. Perechea a găsit cercetări care arată că o ciupercă numită Cladosporium sphaerospermum, care a fost izolată inițial din mucegaiul care se afla în reactorul nuclear ruinat din Cernobîl, ar putea absorbi niveluri ridicate de radiații. Aceștia s-au întrebat dacă ceea ce funcționa pe pământ poate funcționa și în spațiu, ca un scut împotriva radiațiilor extra-atmosferice.

După ce au câștigat o competiție de inovație spațială, au reușit să trimită o mică mostră ce conținea ciuperca către Stația Spațială Internațională, timp de 30 de zile, pentru a-și testa ideea. Ei au putut doar să trimită un strat foarte subțire de ciupercă, de 2 milimetri. Acesta a reușit însă să blocheze aproximativ 2% din radiațiile primite!

Scuturile tradiționale pot fi confecționate din oțel inoxidabil și alte materiale, dar acestea ar trebui să fie expediate de pe Pământ, ceea ce este atât dificil cât și costisitor. De aceea, soluția creșterii organismelor vii în spațiu și utilizarea lor odată ajunși la destinație, în acest caz planeta Marte, pare cea mai ieftină și creativă. Din calculele făcute, un strat de ciupercă de 21 de centimetri ar fi suficient pentru a proteja eficient oamenii de radiațiile primite în coloniile de pe Marte⁠.

Imagine: Aynur Zakirov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.