Confederația Sindicală „Cartel ALFA” se pronunță împotriva „muncii scurte” (Kurzarbeit) propuse de Ministerul Muncii

Programul propus de Ministerul Muncii, condus în prezent de Violeta Alexandru, este contestat de către reprezentanții confederației sindicale Cartel ALFA. Preluând programul doar după denumirea din limba germană, PNL nu a copiat și conținutul Kurzarbeit care este implementat în state din Vestul Uniunii Europene.

În situațiile când o societate comercială nu poate lucra la capacitate normală, programul ”Kurzarbeit” ar fi o modalitate de a păstra locurile de muncă și a funcționa în continuare. În analiza făcută de sindicate, varianta propusă de Guvernul Orban presupune că angajatul iese în pierdere și chiar se deschide calea pentru abuzuri mai mari și dese din partea angajatorilor. Spre exemplu, în Germania angajatul este anunțat de schimbarea programului de lucru cu cel puțin o săptămână înainte (nu 24 de ore) și se referă la perioade minim lunare, pe când aceste lucruri nu există în ce au propus guvernanții

Avem nevoie de schimbarea filozofiei de afaceri și de investiții. Angajatorul care beneficiază de ajutor de stat și are profit, să investească profitul. Scopul este ca întreprinderea să devină competitivă, nu maximizarea profitului și a dividendelor.

Bogdan Hossu (președintele Cartel ALFA)

În analiza confederației sindicale, proiectul nu vorbește nici de acordarea concediului de odihnă, a tichetelor de masa și de vacanță în perioadele cu timp de muncă redus. Mai mult, Hossu spune că „angajatul pierde din salariul de bază 12,5%” din start și mai pierde la „venitul salarial, pentru că, fiind în șomaj tehnic, nu va mai beneficia de sporuri”. Dezbaterea pe marginea propunerii Ministerului Muncii este la început și va isca multe poziționări până în momentul adoptării legislației aferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.