O cabană „invizibilă” – Mirajul creat în Alpii din Elveția de către un artist modern

Puteți face o casă care pare că aparține locului și este o frumusețe în sine? Expoziție temporară a lui Doug Aitken din Gstaad, Elveția a reușit acest lucru. Dacă ar fi o locuință și nu o instalație de artă, cu siguranță ar fi un adevărat chin pentru curățenia acesteia.

Instalația denumită Mirage Gstaad a fost inaugurată la 1 februarie 2019 și prezintă de fapt o sculptură în aer liber specifică locației. Nu este cu adevărat o cabană, lucru vizibil odată ce interiorul este descoperit de către public. Situată la o altitudine de 1049 metri deasupra nivelului mării, scopul lucrărilor de artă modernă desfășurate începând cu anul 2014 la Gstaad este cel de a reînvia dialogul dintre comunitatea creativă și regiunea din Alpi. Creația artistului Doug Aitken va putea fi vizitată până în ianuarie 2021.

Artistul a folosit oglinzile pentru a reflecta peisajul alpin sublim, ca parte a unei întâlniri în continuă schimbare între pământ și cer, subiect și obiect, interior și exterior, pe parcursul anotimpurilor în schimbare. Cu fiecare suprafață disponibilă îmbrăcată în oglindă, cabana absoarbe și reflectă peisajul din jur, în așa fel încât exteriorul să dispară aparent la fel cum interiorul atrage privitorul într-un caleidoscop de lumină și reflecție.

Cum a fost construită instalația?

În faza de planificare intensă de o lună și jumătate, Aitken a fost asistat de ingineri ai companiei NUSSLI, un grup care operează la nivel internațional, specializat în construcții de evenimente, stadii și expoziții. Aceștia au dezvoltat o structură care să satisfacă toate cerințele de proiectare și structură. Arhitectura este unică. Aitken a proiectat întreaga fațadă oglindită complet și fără ca sistemul de montare să fie vizibil. Echipa NUSSLI a testat diverse opțiuni de montaj și materiale pentru a se asigura că panourile fațadei nu se vor dezlipi nici vara când este cald dar nici la temperaturile reci de iarnă și vor avea întotdeauna o suprafață reflectorizantă uniformă.

În decurs de două săptămâni, a fost ridicată o substructură de cherestea pe o fundație cu șuruburi temporare, care a fost apoi acoperită cu panouri compozite oglindite pe parcursul a patru săptămâni, folosind un sistem de suspensie special dezvoltat. În afară de podea, toți pereții au o suprafață reflectorizantă la interior și la exterior. Amprenta totală măsoară 180 de metri pătrați și este amplasată de-a lungul unei traseu de drumeții. Deoarece sculptura în aer liber este deschisă publicului tot timpul, aceasta este făcută să reziste pe tot parcursul iernii, reglementările obligând ca acoperișul să reziste la încărcături de zăpadă de până la 470 kg / m2.

Lucrând împreună cu Societatea Elvețiană pentru Protecția Păsărilor, s-au instalat linii negre orizontale la fiecare 3 cm pe fațadă pentru a contracara distragerea de la suprafețele reflectoare. Astfel, migrația și reproducerea păsărilor nu este perturbată de către clădire. Structura a fost, de asemenea, verificată prin intermediul modelului 3-D pentru a nu interfera cu reflectarea razelor solare și să deranjeze vecinii sau traficul aerian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.