Cel mai mare fulger înregistrat vreodată

Cercetători de la Universitatea de Stat din Arizona au identificat cel mai mare fulger înregistrat vreodată, acesta parcurgând o distanță de aproximativ 709 de kilometri⁠.

Până de curând, fulgerele au fost urmărite în principal folosind senzori de la sol care detectează undele radio din fulgere. În 2017, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a utilizat aceste date pentru a certifica două recorduri mondiale. Un fulger peste Oklahoma în 2007 a cuprins 321 de kilometri, în timp ce un flash din Franța din 2012 a durat 7,74 secunde.

În 2016, Statele Unite ale Americii au lansat primul satelit de mapare a trăsnetului din lume. Acesta oferă o acoperire mult mai cuprinzătoare a suprafeței Pământului din spațiu decât ar putea să o facă undele radio de la sol. Două licăriri detectate din spațiu au fost acum certificate de OMM ca acoperind cea mai lungă distanță și, respectiv, cea mai lungă durată, de 16,7 secunde. Cele două noi fulgere sunt substanțial mai mari decât orice am văzut până acum, au declarat cei de la Universitatea de Stat din Arizona

Fulgerul este un arc electric luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică între nori, cauzat de o diferență de potențial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcați cu sarcini electrice diferite. Odată cu schimbarea climatică, aceste fenomene pot deveni mai extreme.

⁠Foto: S. Garcia Cournoyer / Alamy⁠

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.