Neregulile semnalate în Filarmonica Arad privind șomajul tehnic și tot ce a urmat (I)

La fel ca multe nereguli ale societăţii, cum ar fi sistemul de sănătate sau modelul economic instabil la crize, pandemia cu noul coronavirus a scos la iveală starea de dezorganizare și neprofesionalism din cadrul instituţiilor publice. De la nivel național, cum ar fi Ministerul Sănătății, la cel local, cum este Filarmonica Arad condusă de managerul Doru Orban, dacă neregulile semnalate din interiorul instituției vor fi confirmate de către instanță sau forul aleșilor locali. Însă cetățenii trebuie să fie informați în acest timp.

Pe scurt:

Bugetul local a fost votat și stabilit înainte de izbucnirea pandemiei și instituirea stării de urgență în România. Ca atare, salariile angajaților din administrația locală au fost asigurate pe întreg anul 2020.

În decizia privind trimiterea artiștilor în șomaj tehnic, conducerea Filarmonicii nu a cerut aprobarea Consiliului Local Municipal. Legea administrației publice locale precizează că acest organism ar fi trebuit consultat, mai ales în situații de urgență.

Deși avea bugetul stabilit, după ce a acționat unilateral privind decizia întregului personal, banii de șomaj tehnic au fost ceruți de la AJOFM, în loc să fie plătiți din propriul buget. Astfel, urma ca banii „economisiți” în lunile de șomaj tehnic să fie folosiți în continuare la bugetul Filarmonicii.

Personalul AJOFM a procedat la virarea banilor, deși nu ar fi trebuit deoarece conform celor prezentate din interioriul Filarmonicii, nu aveau baza legală. De asemenea, conform Ordonanței 32 contribuțiile aferente venitului nu trebuiau reținute.

Pe lung...

Tema a trecut rapid de atenția jurnalistică. Faptul că JurnalArădean/ARADON a tratat subiectul sub titlul „ALDE Arad: Coronavirusul atacă Filarmonica din Arad!” vine de fapt în sprijinul conducerii instituției de cultură și a administrației locale. Sub o notă strict administrativă a fost trecută speța și de către SpecialArad, care de fapt a mers pe urmele unor rapoarte ale Curții de Conturi, dar fără a intra în detaliile neregulilor semnalizate din interiorul instituției.

Suspiciunile de abuzuri petrecute în Filarmonică ar fi trebuit tratat cu mai multă seriozitate de către o presă independentă, poate cu sprijinul unor juriști. Jurnalista angajată de europarlamentarul PNL, Gheorghe Falcă (detalii în curând), a scris în cel mai cunoscut cotidian local că „intrarea în șomaj tehnic a angajaților filarmonicii este atacată politic, de către reprezentanții ALDE Arad.” Când situația este mai degrabă de competența unor judecători, ieșind din zona politicii înțelese ca dispute pentru voturi.

Bugetul pe anul 2020 era stabilit

În ciuda a ce cred mulți oameni și o mare parte dintre politicieni, administrația locală nu este o afacere. Ca atare, scopul nu este profitul și în nici un caz plata angajaților nu este legată de vânzări. Mai ale în mediul cultural. Dacă ar fi un business, Teatrul sau Filarmonica ar arăta mai degrabă ca YouTube, iar curând am vedea reclame apărând la intrarea în Palatul Cultural sau în pauza unui spectacol.

La momentul luării deciziei privind șomajul tehnic, de către conducerea Filarmonicii, bugetul instituției nu fusese modificat ca urmare a pandemiei și a stării de urgență instituite pe întreg teritoriul României. Drept urmare, nevoia de a opera modificări ale venitului artiștilor și celorlalți angajați din instituție nu era stringentă.

Cine trebuia să ia decizia privind șomajul tehnic?

Deciziile privind organigrama, dar mai ales cele privind starea de urgență (Art.129, alin.7, lit. h, din Legea administrației publice locale), ar fi trebuit luate de către Consiliul Local Municipal, în subordinea căruia funcționează Filarmonica Arad. Însă, conducerea instituției de cultură a decis, prin Consiliul de Administrație:

Limitele de competență în ceea ce privește actele unilaterale au fost enumerate de la început prin decretul privind instaurarea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în M.O. nr.212. Ceea ce se precizează la art.2 din Ordonanța militară nr.1 este suspendarea tuturor activităților „culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.”

OUG 30 respectiv OUG 32, ambele emise înainte de 1 aprilie, menționează „din inițiativa angajatorului” și „conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului” când fac referire la perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă precum și reducerea sau întreruperea temporară a activității total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei cu noul coronavirus. Dar nu ar fi normal să ia o astfel de decizie fără o hotărâre sau adresă în acest sens de la organismul sub care funcționează, sau de la Comitetului pentru Situații de Urgență instituit la nivelul fiecărui județ. Exemplul Filarmonicii de Stat din Oradea reprezintă un argument în acest sens.

La Arad, nu a existat o hotărâre nici a CLM, nici a CSU. Cei din managementul Filarmonicii și din Consiliul de Administrație au procedat unilateral la trimiterea în șomaj tehnic a angajaților. Însă povestea nu se termină aici, ci se complică și mai mult în lunile ce au urmat acelei decizii din 1 aprilie.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.