Biserica Anglicană va analiza pentru înlăturare propriile statui cu istorie rasistă

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, persoana din conducerea Bisericii Anglicane, a declarat presei că organizaţia religioasă trebuie să reexamineze moştenirile lăsate de acele personalităţi ce au fost onorate cu statui în bisericile din Marea Britanie.

Protestele începute în susținerea mișcării Black Lives Matter din SUA au atins și subiectele cu istorie rasistă din Europa. Ca atare, Biserica Anglicană a luat o poziție publică în dezbaterea provocată. Fără a fi susținător al cauzei demontării statuilor celor care au susținut sclavia sau au avut opinii rasiste, cel de-al 105-lea arhiepiscop al Bisericii Anglicane dorește să pună în context ce s-a amenajat de-a lungul secolelor.

Unele dintre statui vor trebui să fie demontate. Unele denumiri vor trebui să fie schimbate

Justin Welby (arhiepiscopul de Canterbury)

Fiecare statuie va fi analizată în parte, urmând ca unele dintre ele să fie demontate și înlăturate, spune cel care se ocupă de destinele bisericii din 2013. Prin locațiile vizate se numără și Westminster Abbey dar şi Canterbury Cathedral din Londra.

Deși legăturile instituției cu comerţul de sclavi practicat în trecut de Marea Britanie au fost „complexe”, Biserica se simte „ruşinată de rolul avut de mulţi alţi indivizi, şi al bisericii în sine, în comerţul cu fiinţe umane.” Asta nu presupune că rolul jucat de unii din liderii săi care au luptat pentru a aboli sclavia este diminuat sau pus în umbră.

Fotografii: Antony McCallum / Heathcliff O’Malley

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.