De la viaductul inundat la Mircea Dinescu, povestea Aradului condus de interese mărunte

Viaductul din Micălaca a fost inundat din nou. La nici 10 zile de când fusese inundat în acest sezon, intrând în atenția presei naționale. Și în ciuda intervenției anunțate săptămâna trecută de către Compania de Apă și primarul-interimar al municipiului Arad. Faptul că această porțiune de șosea a fost din nou plină de apă după o ploaie mai abundentă nu mai surprinde niciun arădean. Însă, în caz că se mai gândește cineva din mass-media din România să-și aplece atenția asupra problemei, este bine de arătat care sunt obiceiurile administrației PNL și de ce în 15 ani de când conduc destinele municipiului nu au reușit să rezolve o problemă simplă și punctuală.

Deși povestea inundării viaductului este veche, având relatări din 2010 în publicații naționale, cel mai recent caz când problema a fost „transferată” în ograda Companiei de Apă datează din anul 2015. Atunci, la o ploaie abundentă la care ulterior avea să se refere ca „forța naturii”, fostul primar Falcă „s-a arătat nemulțumit de faptul că populația critică administrația locală pentru inundațiile de la pasajul rutier din Micălaca, afirmând că municipalitatea nu are nici o posibilitate de a interveni atunci când, în urma ploilor, se produc inundații în zonă.” Doar că șeful PNL Arad nu spunea tot adevărul.

Pentru că în 2016 a fost votat Studiul de Fezabilitate pentru reabilitarea canalizării pluviale Pasaj Voinicilor.

Pentru ca municipalitatea să intervină pentru a NU se mai produce inundații la acel pasaj. Așadar, prin HCLM nr. 466/2016 administrația locală aproba documentația tehnico-economică a obiectivului de investiție. „Din experienţa anilor trecuţi s-a constatat că în funcţionarea sistemului de colectare şi evacuarea apei exisă disfuncţionalăţi majore, în special în perioadele de ploi abundente, când se produc inundări ale pasajului, în zona joasă a acestuia, apa ajungând la 1,00 m adâncime, fiind practic intreruptă circulaţia pe această arteră importantă. Disfuncţionalităţile sistemului sunt date de capacitatea receptorilor de preluare a apei, caracteristicile pompelor de epuisment existente în staţia de pompare, dar şi de capacitatea de preluare a canalului în care se descarcă conducta de refulare, care de altfel este un colector de canal menajer cu diametrul de 200 mm.” În acel document se propunea în schimbul a 202.607 lei realizarea următoarelor lucrări:

1. Amplificare receptori apa pluviala in zona pasajului, precum si amplasarea de guri de scurgere in zona sensului giratoriu de pe B-dul Nicolae Titulescu
2. Curățirea şi reabilitarea statiei de pompare existentă
3. Amplificarea statiei de pompare la 2 x 150 mc/ora
4. Construire conductă refulare PE-HD De = 225 mm, L = 425 m
5. Lucrări de curățire colector pluvial D = 1000 mm, L = 100 m

Durata lucrărilor era estimată în 20 decembrie 2016 la 5 luni

Până în ședința CLM din 13 decembrie 2018 nu s-a mai întâmplat nimic

După 2 ani de la aprobarea acelui Studiu de Fezabilitate încă NU erau DEMARATE lucrările. Așa că prin Hotărârea Nr.493 din 13 decembrie 2018 se anunța actualizarea indicatorilor și valorilor sumelor prevăzute în Hotărârea nr. 466/2016. „Documentația tehnico–economică a obiectivului de investiție „S.F. Reabilitare canalizare Pasaj Voinicilor – Municipiul Arad” cu caracteristicile și indicatorii tehnico-economici se modifică și se aprobă în forma actualizată”, prevăzându-se pentru lucrări un total de 373.471 lei (cu TVA). Față de documentația întocmită anterior pentru canalizarea pluvială din zona viaductului din Micălaca suma pentru lucrări a crescut în 2 ani cu 80%. Studiul fusese realizat de fapt în ianuarie 2018, după cum se arată în document. Mai mult, încă din luna martie 2018 stătea prin sertarele din Primărie, având dovadă în acest sens un document al Serviciului Investiţii, Direcția Tehnică, Directoare Portaru Elena (mai jos).

Deci din primăvara anului 2018 puteau fi demarate lucrările. Însă administrația PNL a decis că mai trebuie să aștepte ÎNCĂ UN AN pentru ca să supună actualizării acest document. Între timp, o altă acțiune cu costuri asemănătoare pentru bugetul public a fost foarte rapid votată, implementată și realizată.

Cum au ajuns cântecele prioritare inundațiilor?

În aceeași ședință din decembrie a fost aprobată și Hotărârea Nr.505 din 13 decembrie 2018 privind participarea Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, ca și coorganizator al evenimentului cultural „Semifinala Selecției Naționale pentru Eurovision Song Contest 2019”. Știindu-se cât de mult se prețuiește la Arad muzica și cântatul, având în vedere câte conflicte a avut Primăria pentru ca a impus directori la Filarmonică neagreați de către artiști, ajungând și cu această ocazie în presa națională. La Art. 2 din document se preciza că:

Suma de 300.000 lei necesară pentru acoperirea parţială a cheltuielilor de coorganizare a acțiunii “Semifinala Selecției Naționale pentru Eurovision Song Contest 2019”, se va aloca în bugetul Centrului Municipal de Cultură Arad pentru anul 2019, la capitolul 67.10.50 “Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei.” La momentul acela nu au prea existat obiecții publice, ci mai degrabă o surprindere generală privind interesul subit pentru Eurovision al administrației. Câteva luni mai târziu însă s-au trasat niște legături…

SpecialArad a atras atenția în primăvara anului 2019 că există o legătură directă de influență între contribuția către TVR și invitarea primarului Aradului de la acea vreme în emisiuena lui Mircea Dinescu. Conform unui document obținut de la Televiziunea Română aflăm la data de Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol din TVR, datat 7 martie 2019 aflăm că 450.000 lei au fost plătiți din bugetul Aradului pentru organizarea semifinalei Eurovision. La care nu s-au dat invitații la „liber”, decât pe filieră de partid, precizau cei de la SpecialArad, adăugând că în schimbul acestor bani, TVR o să promoveze Aradul turistic, așa încât nu o să mai avem locuri de cazare libere în municipiu și județ.

Singurul promovat a fost însă Gheorghe Falcă, nu doar în timpul pregătirilor pentru Eurovision, ci și în data de 14 aprilie 2019 când a fost difuzată emisiunea „Politică și delicatețuri”, în plină pre-campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, unde acesta ocupa o poziție eligibilă pe lista candidaților PNL. Reprezentanții TVR au încercat să explice invitarea lui Gheorghe Falcă la televiziunea publică deși au recunoscut că invitații au fost„în ultima perioadă, actori, muzicieni, oameni de televiziune şi mai puţin politicieni.” Aceștia pasează însă responsabilitatea invitaților către gazda emisiunii.

Am fost dezamăgit de unii politicieni şi atunci am invitat mai mult personaje picante din lumea artistică, dar iacătă, cred ca e timpul sa mai invităm şi oameni care joacă în altă piesă decât ne închipuim noi.
Mircea Dinescu

Nu se știe exact în ce piesă crede poetul și publicistul Dinescu că joacă actualul europarlamentar PNL, însă scena pe care a urcat în Moldova, în campania electorală din 2016 i-a adus probleme la nivel de imagine. „Iar într-o zi, în fața unei pizzerii am văzut patru copii și o femeie. Din pizzerie a ieșit un om care a deschis cutia cu o pizza și șase oameni au mâncat o pizza”, anunța în urmă cu 4 ani Gheorghe Falcă. „I-am întrebat: „de unde sunteți voi?” „Domnu` primar, noi suntem cei veniți din Moldova. I-am dus înăuntru să vadă ce înseamnă și în continuare viață. Adică în țara asta cu pământ bun, în țara asta cu valori, trebe copiii noștri să mânce patru oameni o pizza?” Într-adevăr pare să joace într-o altă piesă decât ne-am fi închipuit că joacă un primar aflat în funcție de aproape 14 ani. Puteți viziona întregul discurs mai jos.

În tot acest timp, ploaia încă inunda pasajul din Micălaca

Pe 17 ianuarie 2019, după alte ploi, presa favorabilă administrației Falcă – inițial printr-o eroare de 3 zerouri în plus! – că valoarea investiţie pe care Primăria Municipiului Arad o va realiza în vederea reabilitării canalizării pluviale din zona Pasajului Voinicilor este de aproape 374.000 lei, aproximativ 80.000 de euro (nu milioane, cum anunțaseră inițial). „Aşadar, dacă promisiunile vor fi respectate iar lucrările vor începe cel târziu în mai (ultima lună de primăvară), ar trebui ca începând din luna octombrie a acestui an Pasajul Voinicilor să nu mai pună nicio problemă din punctul de vedere al canalizării pluviale”, scriau atunci jurnaliștii prietenoși. Cu alte cuvinte să nu ne mai facem griji că se rezolvă toate curând.

Doar că acele lucrări nu au început până în august 2019

Și chiar dacă ar fi fost efectuate cumva în noapte, departe de ochii lumii și ascunși de critica cetățenilor, ar fi fost o lucrare foarte proastă, deoarece în august 2019, după o ploaie de 30 de minute, viaductul a fost din nou inundat! Incompetența administrației PNL era evidentă. Fostul primar Falcă devenit între timp europarlamentar nu mai avea preocupare pentru lucrări minore de acest gen, deși în 15 ani cât a ocupat fotoliul de la km0 nu a fost în stare să rezolve problema.

Harababură administrativă, claritate electorală

Alegerile prezidențiale din toamna anului 2019 au ținut ocupate partidele și agenda publică. A ajutat în acest sens și demiterea cu ajutorul ALDE și al PRO România a Guvernului condus de Viorica Dăncilă (PSD). Intrând în noul an și după ce Președinția României a fost câștigată de candidatul PNL, Klaus Iohannis, atenția conducătorilor politici a fost îndreptată către alegerile anticipate pentru care insistau atât Iohannis cât și PNL. Din ianuarie 2020 aceasta a fost preocupare politică principală, iar odată cu instituirea pandemiei în luna martie orice altă discuție administrativă a fost abandonată. Acum că starea de urgență a trecut iar cea de alertă nu pare deloc de alertă (doar în cazul atribuirii contractelor pe bani publici fără licitații normale), subiectele vechi revin în atenția publică.

Bani pe Apa Sâmbetei”, titra presa locală la începutul lunii iunie 2020. După ce știrea cu oamenii blocați cu tot cu mașini în apele ce au înghițit Pasajul Voinicilor au făcut turul televiziunilor și website-urilor de presă, aflăm de la JurnalArădean că Primăria a investit 177.000 lei în zona Voinicilor. Doar că a făcut-o degeaba.

La presiunile șefilor politici, vedem și știrea conform căreia Compania de Apă Arad este responsabilă de anumite lucrări și promite că problema canalizării de la viaduct va fi rezolvată până la sfârşitul săptămânii. La începutul anului 2020, la solicitarea Primăriei, s-ar fi efectuat o lucrare de înlocuire a vechilor pompe, subdimensionate, cu unele noi, de capacitate mult mai mare. Cu toate acestea CAA va continua lucrarea cu achiziționarea a 4 pompe de capacitate mare. Care vor fi montate „până la sfârșitul săptămânii.”

A trecut săptămâna, reprezentanții PNL, șefi peste administrația locală, și-au făcut selfie-uri și videoclipuri pentru rețelele de socializare, iar fotografiile cu cele 4 pompe de capacitate mare au inundat presa locală la fel cum o face apa de ploaie în Pasaj. Însă problema nu a fost rezolvată!

Un oraș numit Arad, aflat de 15 ani sub nori de ploaie

În 16 iunie 2020 a venit o nouă rundă de ploaie. Inundând din nou străzile din Micălaca, deși viaductul a fost blocat doar parțial, pe sensul de mers dinspre Billa înspre strada Voinicilor. În 18 iunie 2020 o altă ploaie, de data aceasta mai puternică, de cod roșu potrivit ISU. Și tot așa, cel mai probabil, la fiecare ploaie serioasă, porțiunea aceea din Arad va fi inundată. Pentru că administrativ, numai în ultimii ani și în aceste două chestiuni, astfel au arătat alocările de bani și cheltuielile (conform cu cele declarate, deoarece lipsa de transparență a administrației PNL este de notorietate):

Fluctuația sumelor pentru lucrările la Pasajul Voinicilor

Suma pentru Eurovision alocată în CLM vs suma declarată de TVR

Este clar din toate aceste întâmplări că interesele politice au fost prioritare confortului arădenilor. Că în ciuda tuturor hotărârilor luate, nu s-au făcut lucrările aprobate sau cel puțin nu cu un rezultat eficient. Banii au variat mult, din motive necunoscute. O lucrare simplă a fost ignorată peste 10 ani pentru că nu-i așa, nu plouă în fiecare zi; pe când alegerile pentru Parlamentul European sunt o dată la 5 ani! În schimb, participarea la organizarea semifinalei concursului Eurovision cu o sumă similară celei necesare pentru modernizarea pasajului din Micălaca, a fost rapidă. Invitația la emisiunea TVR a fost, la fel, foarte rapidă, având în vedere lipsa oricărei prezențe a primarului la nivel național, precum și interdicția la nivel de reprezentare a imaginii partidului vehiculată dinspre PNL după discursul halucinant (cunoscut și ca „pizza la 4 oameni”) din campania pentru alegerile parlamentare din 2016, campanie pe care a condus-o la acea vreme. Aceste două incidente, aparent fără vreo legătură între ele, arată de fapt dimensiunea reală a Aradului condus de interese mărunte de atâția ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.