Garda de Mediu Arad trimite cetățenii să reclame problemele de mediu Primăriilor

Garda de Mediu Arad răspunde unor sesizări prin referire la lipsa proprie de resurse pentru a investiga problemele de mediu și trimite cetățenii care doresc să mai sesizeze nereguli privind deșeurile să se adreseze „pe scară ierarhică” primăriilor din județ. Reacţia instituţiei este scandaloasă în contextul în care deșeurile împânzesc mediul înconjurător, până la punctul de sufocare, cum a fost cazul recent al râului Olteț când tone de PET-uri, gunoaie, și bucăți de copaci au format, ca urmare a ploilor abundente, un baraj pe cursul de apă, în zona podului de fier din orașul Balș.

Poziţia Gărzii de Mediu a fost adus la cunoştiinţa publicului de către USR. În răspunsul trimis deputatului Sergiu Vlad de către instituția responsabile pentru controlul modului în care sunt respectate prevederile de protecție a mediului, conform cu HG nr. 112/2009 privind organizarea si funcționarea Gărzii Naționale de Mediu, deasupra semnăturii doamnei comisar-șef Viorica Graur se precizează că:

Petiția a fost redirecționată către Primăria Comunei Apateu jud. Arad, instituție publică competentă să soluționeze problemele sesizate și de la care veți primi răspuns.

USR consideră că pentru depozitarea ilegală a unor gunoaie pe teritoriul unei unități administrative nu se poate aștepta ca Primăria să-și dispună singură sarcini pentru curățarea terenului deoarece nu așa funcționează sistemul instituțional în România. Garda de Mediu ar trebui să administreze amenzi instituțiilor sau persoanelor care se constată că sunt vinovate de poluarea mediului.

Reprezentanții USR concluzionează că această atitudine neprofesionistă, de pasare a responsabilității de serviciu, este un rezultat al funcționării deficitare a administrației din Arad, după 16 ani în care a fost patronată de fostul primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PNL). Mai ales că Viorica Graur, actualul comisar șef al Gărzii de Mediu Arad a fost șef de cabinet al fostului primar și director al Poliției Comunitare Arad timp de mulți ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.